Večer slovenskih pesmi in plesov

19.5.2022

Člani Turističnega društva (TD) Žirovski Vrh so spet dokazali, da jim je še kako mar za ohranjanje ljudske dediščine. Kljub težkim časom jim je uspelo pripraviti program za letni koncert Večer slovenskih pesmi in plesov v začetku maja v Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas.

"Zadnji dve leti je bilo za kulturne sekcije zelo težavno, saj so bile vaje zaradi številnih omejitev praktično nemogoče. Delo na daljavo pa je zahtevalo veliko več truda, kot bi si prej predstavljali. Ohraniti plesno in pevsko kondicijo ter ostati v stiku in dobrih odnosih je bila zahtevna naloga. Zavedanje, da je naše izročilo pomemben del kulture našega naroda, je prevladalo in vse naše kulturne sekcije so se ohranile in delo nadaljujejo. Zadnje mesece smo pospešeno vadili program in s folklorno skupino se nam je uspelo predstaviti tudi na območnem srečanju folklornih skupin v Škofji Loki, kjer smo predstavili odrsko postavitev Lucije Kavčič z naslovom Na bajtarja ste pozabil!"

Časovno ter vsebinsko zahteven pa je bil projekt kulturnega večera, ki so ga sekcije pripravile združeno. Vsaka zase je aktivno delala na programu za koncert. Folklorna skupina je pod mentorstvom Lucije in Romana Kavčiča vadila plese, in sicer kar dve odrski postavitvi naenkrat. Moška vokalna skupina Zala je pod vodstvom Janeza Čadeža za koncert pripravila šest skladb, poleg tega pa še eno skladbo, ki je bila vpletena v zgodbo folklorne skupine. V zadnjem letu pa je nastala tudi mladinska pevska zasedba deklet, ki prepevajo predvsem ljudske pesmi. Njihovo veliko veselje so tudi slovenske moderne skladbe, gradijo pa si tudi repertoar za petje na porokah. Mlada osnovnošolska dekleta družijo ambicije, veselje do petja ter prijateljstvo. Petje jih poučuje prof. Pavel Dolenc, v komponiranju pa se dobro znajdejo tudi same, saj so pridne učenke Glasbene šole Škofja Loka. Kot gostje večera pa so letošnji koncert obarvali člani pevske skupine Cantabile iz KUD Ivan Regen pod vodstvom zborovodje Romana Ažbeta.

V prijetnem vzdušju se je zaključil še en lep sobotni večer, ki nam je dal zagon za delo v prihodnje. Ob tej priložnosti vas poleti vabimo na dva kulturna večera v Dvorcu Visoko, ki bosta 8. in 9. julija. V gosteh bo tudi slovensko društvo iz Srbije, ki bo v organizaciji TD Žirovski Vrh in KUD Ivana Regna pripravilo pevski večer na Visokem.

Lucija Kavčič