Večino izdelkov prodajo doma

19.5.2022

Na kmetiji Pr' Leskovc v Stari Oselici že vsaj enajsta generacija nosi priimek Dolinar. Domačija tu stoji že stoletja, na lepo obnovljeni stari stanovanjski hiši je vzidan del kamnitega portala z letnico 1761 iz časa, ko je tu gospodaril Urban Dolinar.

S prirejo mleka za prodajo se ukvarjajo že več kot sto let, saj se je že ob ustanovitvi zadruge oddajalo mleko na Sovodnju. Kot je pojasnil sedanji gospodar na kmetiji Jakob Dolinar, so pred 30 leti povsem opustili pitanje bikov in kmetijo usmerili samo v rejo krav molznic. Leta 2008 so zgradili hlev za prosto rejo, saj je stari postal premajhen in zaradi vezane reje ni nudil dobrih pogojev za rejo živali.

Na kmetiji ta čas delajo trije, poleg njega še mama Danica in oče Zvonko. Pri delu pomagata tudi brat Urban, ki se sicer še izobražuje, in Jakobova partnerka Kristina Primožič. Jakobov in Kristinin sin Gabrijel pa delo in življenje na kmetiji spoznava še skozi igro. Kmetija obsega okrog 50 hektarov lastnih zemljišč, od tega je 30 hektarov gozda, ostalo so travniki. Še 10 hektarov travnikov pa imajo v najemu. Zemljišča se nahajajo na med 650 in 800 metrih nadmorske višine. V glavnem so v naklonu, kar pomeni večjo zahtevnost obdelave. Redijo približno 50 glav govedi, 30 od njih je krav molznic, ostalo so telice za obnovo črede. Velika prednost Leskovčeve kmetije je, da je v celku, kar pomeni, da imajo vse lastne površine v enem kosu. Na sredini so poslopja, okrog njih pa travniki, ki jih obkroža gozd. Krave so od sredine aprila do konca oktobra čez dan na paši. Zvečer jih priženejo v hlev, kjer jih pomolzejo in dodajo seno in krmila. Po jutranji molži spet gredo na pašo. Pozimi jih krmijo s senom in travno silažo. Velik poudarek namenjajo dobremu počutju živali, saj lahko le srečne krave proizvedejo dobro mleko, ki je osnova za dobre mlečne izdelke. 

Na domačih travnikih imajo pašno-košni sistem. V okviru tega imajo od tri do štiri rabe letno, vsako površino pa vsaj enkrat pokosijo. Prvo košnjo dajo v silos, vse ostalo pa na senik. Leta 2018 so na starem hlevu uredili senik s stropnim dvigalom, kar močno olajša delo in omogoča, da pridelajo mrvo boljše kakovosti.

Ko so postavili nov hlev, je bilo mleko vse slabše plačano, zato je Danica začela z njegovo predelavo. Najprej so preuredili mlekarno ob starem hlevu, leta 2014 pa so predelavo preselili v prostore zraven hiše. Količina predelanega mleka na domu se je počasi povečevala, zdaj ga predelajo približno tretjino, ostalo oddajo Loški zadrugi. Njihov paradni izdelek je sir Oslčan, izdelujejo pa tudi skuto, navadne in sadne jogurte, maslo, sir za žar in druge mlečne izdelke. Večino jih prodajo v domači trgovinici, ki je odprta vse dni razen srede in nedelje. Veseli so, da jih zvesti kupci radi obiščejo. Nekateri njihovi izdelki se lahko kupijo v trgovinah Loške zadruge in v trgovini Pouhn cekar v Škofji Loki, ki jo vodi Jakobova partnerica Kristina. Vse več izdelkov pakirajo v stekleno embalažo. V domači trgovini zanjo nimajo kavcije, jo pa stranke dosledno prinašajo nazaj, saj se zavedajo pomena skrbi za okolje. Kot je poudarila mama Danica, je za vodenje kmetije in ukvarjanje z dopolnilno dejavnostjo nujno potrebna sloga in razumevanje med družinskimi člani, ki je temelj za učinkovito sodelovanje in medsebojno pomoč. Na podlagi tega lahko nastanejo tudi kakovostni izdelki, kar potrjujejo številna priznanja, ki so jih dobili na ocenjevanjih.

Jure Ferlan

Fotogalerija