Veliko priložnosti za športni turizem

20.10.2022

Ob svetovnem dnevu turizma, ki ga zaznamujemo 27. septembra, je Zavod Poljanska dolina v Sokolskem domu v Gorenji vasi pripravil že drugi posvet z naslovom Zeleni dan Poljanske doline.

V okviru letošnjega posveta so se osredotočili na turizem v naravi, je pojasnila zelena koordinatorka občine Gorenja vas - Poljane Kristina Bogataj. Ob tem je župan Milan Čadež ugotavljal, da je dežela pod Blegošem znana po čudovitem okolju in torej ponuja idealne pogoje za turizem v naravi. Na to, da so zelena dolina brez velikih industrijskih con, je spomnila tudi vršilka dolžnosti direktorice Zavoda Poljanska dolina Elizabeta Rakovec: »Prav je, da da dolina taka ostane, zato je pomemben tudi ponovni razmislek o turizmu.«

Temu je bil namenjen uvodni del posveta, pri čemer je Kristina Bogataj iz Zavoda Poljanska dolina poudarila zlasti pomen lokalne ponudbe in avtentičnosti ter trajnostni razvoj, pozornost je po njenem treba nameniti mladim in opozarjati turiste na pitno vodo, ki nam priteče iz pip. V nadaljevanju so pripravili tudi okroglo mizo z naslovom Športni turizem: outdoor priložnosti in izzivi, s katero so želeli začrtati smernice takšnega razvoja turizma, ki bo tako sedanjim generacijam kot našim zanamcem omogočil sožitje z obiskovalci in prispeval k ohranjanju kulturne in naravne dediščine ter tradicije. Sodelujoči na okrogli mizi so razpravljali o priložnostih in izzivih nadgradnje aktivnosti na področju pohodništva, kolesarjenja, športnih prireditev in drugega ter se strinjali, da imajo v Poljanski dolini že veliko športne ponudbe, vendar jo je treba združiti in začeti promocijo z vrhunskimi športniki kot ambasadorji turizma Poljanske doline. Poudarili so še potrebo po digitalizaciji pohodnih in kolesarskih poti ter njihovo predstavitev v sliki in videu, ki bo privlačen tudi za potencialne tuje obiskovalce Poljanske doline. Predvsem pa so se strinjali, da je treba razdrobljeno ponudbo v Poljanski dolini povezati in jo predstavljati na enoten način. Župan Milan Čadež je obljubil, da bodo vse dobre ideje implementirali v njihovo delo na področju turizma, ob tem pa bodo prisluhnili tudi domačinom.

Mateja Rant