Veseli so nove pridobitve

21.12.2023

V hribovitih vaseh, kjer makadamske ceste do redko postavljenih hiš vedno znova načenja deževje, ki odnaša pesek, so krajani neizmerno hvaležni za vsak nov meter trdnega asfalta.

Kako težko in na redke čase je mogoče priti do dobro urejene in asfaltirane cestne povezave, vedo le domačini po hribovskih zaselkih, ki za take izboljšave tudi sami prispevajo znatni del finančnih sredstev. V KS Sovodenj, v Stari Oselici, na zgornjem koncu odseka ceste Zapotoški grič–Vrhovc, so v začetku oktobra letos položili prve metre asfalta. 

»Ureditev 263 metrov cestišča z asfaltno prevleko (1200 kvadratnih metrov) je bila v načrtu od sprejema letošnjega občinskega proračuna, načrtovana pa od avgusta 2021. Vrednost del je znašala 57 tisoč evrov – 30.800 sta prispevali občina oziroma krajevna skupnost, 26.200 evrov pa krajani sami, torej dve domačiji. Štiristo kubičnih metrov nasipnega materiala je izvajalec Raspet pripeljal iz peskokopa Rotovž v Stari Oselici. Na krajši razdalji so zaradi mehkega terena izvedli pol metra globok izkop in nasutje, drugje običajnih 25 centimetrov. Nekaj ceste med domačijama Vrhovčk in Vrhovc je toliko nagnjene, da voda odteka na travnik in ne bo delala škode ali pozimi povzročala poledice. Upajmo, da se bodo našla tudi sredstva za nasutje, ravnanje in utrjevanje preostalega pol kilometra strme ceste od novega asfalta navzdol, ki je bila avgusta močno poškodovana,« je povedal Domen Platiša, predstavnik sveta KS Sovodenj. Zahvaljujejo se vsem, ki so pri projektu kakor koli sodelovali, in si tega želijo še naprej.

Milka Burnik