Visoko gostilo finale slovenskih salamijad

20.6.2024

Drugo soboto v maju je v kozolcu in posebej za to priložnost postavljenem šotoru pri dvorcu na Visokem potekal 28. Finale slovenskih salamijad, ki sta ga pripravila Zveza društev salamarjev Slovenije in Društvo ljubiteljev salam Poljanske doline v sodelovanju z Zavodom Poljanska dolina.

Udeleženci so prišli iz celotne Slovenije, posebno dobro zastopana so bila društva iz jugovzhodnega dela države, kjer imajo tovrstni dogodki najdaljšo tradicijo, saj je bila prva salamijada, ki še vedno poteka, organizirana v Sevnici, kraju na meji med Štajersko in Dolenjsko. Finale je osrednji dogodek na področju domačega salamarstva, na katerem izberejo najboljše tovrstne mesne izdelke na nacionalni ravni za tekoče leto. Na lokalnih salamijadah, ki jih organizirajo posamezna društva, se po pravilih v finale uvrsti do 15 odstotkov najboljših salam.

Na Visoko je strokovna komisija v ocenjevanje sprejela 71 vzorcev. V glavnem gre za klasične salame, izdelane po tradicionalnih receptih iz svinjine. Živali za izdelavo salam so praviloma rejene na tradicionalen način, na domačih kmetijah, kjer jih krmijo z doma pridelano krmo, hrano jim tudi kuhajo, ter skrbijo za dobro počutje živali. Le tako lahko pridobijo kakovostno meso, ki je pogoj za kakovost salame. Zmagovalna je bila letos salama Matevža Fabijana iz Šentjerneja s skupno oceno 54,6 točke, na drugo mesto se je uvrstila salama Boštjana Peterlina iz Šmarjeških Toplic, na tretje pa salama Gregorja Fabijana prav tako iz Šmarjeških Toplic. Priznanja in nagrade je podelil predsednik Zveze društev salamarjev Mirjan Kulovec. Letos so kot novost podelili tudi priznanja za najboljše divjačinske salame. Obiskovalci so lahko degustirali vzorce salam, poskrbljeno je bilo tudi za drugo jedačo in pijačo, zabaval pa jih je ansambel Vražji muzikanti. Kot je povedal Tomaž Žežko, predsednik Društva ljubiteljev salam Poljanske doline, v lokalnem okolju prepoznanega tudi pod imenom Poljanski salamarji, je bil finale prvič organiziran na Gorenjskem in je novost v tem okolju. Doslej je bil to največji dogodek v organizaciji društva, ki je zahteval precej dela, zato se zahvaljujejo vsem, ki so se dogodka udeležili, ter vsem, ki so s svojim sodelovanjem pripomogli k njegovi izvedbi. Že v aprilu so na Vidmu pripravili svojo že deseto salamijado, na kateri je zmago slavila društvena salama. Poleg te so se v finale uvrstile še salame Jureta Jesenka, Jožice Vreček, Davida Jesenka in Vida Vrečka.

Jure Ferlan