Visoška kronika oživela v Zali

4.6.2019

2. maja se je več kot 200 pohodnikov od blizu in daleč podalo na pohod skozi Zalo, ki je letos eden izmed (prvih) dogodkov, s katerimi Občina Gorenja vas -Poljane obeležuje 100-letnico izida zgodovinskega romana Visoška kronika. Delček Visoške kronike je v kratkih odlomkih oživel tudi v Zali.

Člani in igralci TD Žirovski Vrh: Janez Čadež (Lukež), Žiga Stržinar (Izidor), Lucija Kavčič (Agata), Alenka Močnik (ciganka) in Olga Šubic (Posaverica) so odigrali krajše odlomke, prilagojene igri v naravi. »Na kmetiji Bukovc smo predstavili občutke Izidorja, ki kot fantič izgubi pol prsta. Njegovo doživljanje je bilo prikazano zelo čustveno in je bilo uvod v dogajanje. V Mlinu je sledil prizor žalostne Posaverice, ki je izgubila moža. Tako je v žalosti in nesreči preklinjala njegovega morilca. V gozdu Zala so pohodniki prisluhnili srečanju Lukeža in Izidorja s ciganko, ki jima je prerokovala prihodnost. Na koncu, na gozdni jasi, svojo žalost in strah izpove še Agata ter razkrije, kakšno grozo je doživela ob kruti obsodbi čarovništva,« je na kratko opisala dogajanje Lucija Kavčič. Zaigrani odlomki, nad katerimi so bili pohodniki navdušeni, so bili izbrani prav za to priložnost. »Bili so odlična napoved za vse letošnje dogajanje in predstave, ki se bodo tekom leta še zvrstile.«

Ne gre zgolj za klasičen pohod
Poleg odraslih pohodnikov so se pohoda udeležile tudi družine z majhnimi otroki, saj Zala ponuja veliko zanimivih doživetij tudi zanje, npr. ogled medvedke Štefke. Sicer pa pohodniki v Zalo radi prihajajo zaradi dobrega vzdušja, zgodbe in druženja. »Zelo dobro je sprejet celoten koncept dogodka. Vsako leto obiskovalce prosimo, da z nami delijo vtise glede pohoda.« Tako so letos obrnili smer pohoda, da je bil vzpon na izhodiščno točko bolj zmeren. Pohodnikom, katerih udeležba je bila letos nadpovprečna, pa so ponudili okusen domač golaž. »Veseli smo, da smo dosegli svoj namen – ljudem predstaviti zgodbe in jim na tak način ponuditi še kaj več kot zgolj klasičen pohod. Naslednje leto bomo vsebino za igrane prizore ponovno črpali iz povesti V Zali,« je za konec še povedala Lucija Kavčič.

Lidija Razložnik

Fotogalerija