Visoški gart’lc

20.7.2023

Pred časom sem uspešno sodelovala na vseslovenskem natečaju za najbolj inovativen, kreativen in funkcionalno urejen vrt.

Letos sem v aprilu dobila pobudo vodje Kavarne Visoko Martine Ambrožič Tušar, da skozi sezono skupaj urejava pred dvema letoma zasnovani okrasno-zeliščni vrt na vzhodni, jutranji strani dvorca na Visokem. Zdaj, v juliju, je vrt že v dokaj bujni rasti in razcvetu, čeprav je bila pomlad hladna in pozna, ter vabi obiskovalce, da se ob njem ustavijo in si spočijejo oči. 

Posebno estetska in poučna je nedavna pridobitev: nove lične tablice z oznako posameznih rastlin – rož, zelišč in dišavnic. Te dajejo možnost obiskovalcem in mimoidočim ter predvsem otrokom, da si jih natančneje ogledajo in si jih tako lažje zapomnijo. Seveda jih lahko tudi povonjajo, kajti prav za dišavnice je najbolj značilen izrazit vonj, po katerem jih prepoznavamo. Morda nam do konca sezone celo uspe pripraviti zanimivo, enkratno foto zgodbo – kroniko visoškega »gart'lca« 2023 o tem, kako je potekalo delo: urejanje, vremenske razmere, rast in cvetenje od pomladi do pozne jeseni.

Minka Likar