Vkopali že skoraj vse cevovode

20.10.2022

Za vodovoda Vršajn–Brda in Lučine je vkopana večina vodovodnih cevi, izvajalce del v prihodnje čakajo sanacija obstoječih vodohranov in prevezave vodovodov.

Na vodovodu Vršajn–Brda je vkopana večina vodovodnih cevi, zato bodo v prihodnje začeli sanacijo obstoječih vodohranov, in sicer na Petelinovem griču, v Suši, na Gorenjem Brdu in Hlavčih Njivah. Sledila bo izgradnja dela oskrbovalnega vodovoda za naselje Gorenje Brdo, na koncu pa jih čaka le še izvedba prevezav na nove oskrbovalne cevovode in opuščanje starega cevovoda. Za uporabo je že pripravljen nov transportni vodovod iz zajetja Zarobar.
Na vodovodu Lučine so cevi vkopali v celoti, trenutno potekajo sanacija vodohrana Dolge Njive in prevezave novega primarnega oskrbovalnega cevovoda, kar je pogoj za priklapljanje priključkov oziroma za prevezave na novi cevovod. V sistem so vključili novo zajetje Zadobje-2, kar pomeni nov vodni vir, s katerim že oskrbujejo kraj, saj so ugotovili, da so obstoječa zajetja na Golem vrhu nezanesljiva zaradi izdatnosti in kaljenja vode.
Zaključujejo tudi dela na objektu transportnega vodovoda iz Todraža, kjer je prečrpališče Brebovnica že pripravljeno za poskusni zagon.

Ob gradnji še reševanje sprotnih težav 
Zaradi gradnje se na terenu srečujejo z nekaterimi težavami, in sicer pri vzpostavljanju zemljišč v prvotno stanje, del prekopov poteka po regionalnih in lokalnih cestah, po katerih poteka promet, zato vzpostavljajo zapore. Marsikdaj je potrebna vzporedna vgradnja druge oziroma nove komunalne infrastrukture, obnova obstoječe infrastrukture, širitev cest, sanacija usadov, utrjevanje brežin, vgradnja odbojnih ograj, obnova sekundarnih vodovodov ...
V prihodnje bo po besedah Bernarda Strela z občinske uprave velik zalogaj predstavljala tudi izvedba prevezav obstoječih sekundarnih vodovodov in hišnih priključkov na novozgrajeni vodovod. »Žal so to vodovodi, ki so bili preneseni na občino in nimajo urejenega katastra, zato bo kje treba malce potrpeti, da zadeve uspešno uredimo do konca. V času prevezav bo veljal tudi ukrep prekuhavanja vode, lahko bo tekla umazana voda … Krajane bomo tekoče obveščali o potrebnih ukrepih in poteku del po Radiu Sora, naše spletne strani in pisnih obvestil, ki jih prinašajo pismonoše v hišne nabiralnike. Za vse skupaj se že zdaj iskreno opravičujem in prosim za potrpežljivost,« poziva Strel.

Zaključek del do prihodnjega poletja 
Medtem ko z deli na vodovodu Vršajn–Brda sledijo časovnici in bodo z njimi zaključili do sredine poletja prihodnje leto, z deli v Lučinah nekoliko zamujajo. »Razlogi za zamudo so v zahtevnem prekopu strmega dela terena med Dolino miru in Dolgimi Njivami ter zahtevnih postopkih priklopa objekta na elektrodistribucijsko omrežje, kjer je bilo treba na novo pridobiti soglasja in speljati celotni postopek priklopa objektov na omrežje,« pojasnjuje Strel, ki je glede na zahtevnost gradnje s potekom del zadovoljen. Pogodbeni rok je bil podaljšan do konca januarja prihodnje leto in na občini upajo, da jim bodo vremenske razmere naklonjene. Z deli hitijo tudi zato, ker želijo do zime asfaltirati zaradi izgradnje vodovodov prekopane ceste, pogoj so zaključena dela na vodovodnih prevezavah.
Strel poudarja, da je izgradnja vodovodov z izrabo kakovostnih virov z zdravo pitno vodo izjemnega pomena, kar se je še posebej izkazalo ob letošnji suši. »Mislim, da se premalo zavedamo, kako veliko delo opravljamo na tem področju, kako je naša občina uspešna pri reševanju te problematike in pridobivanju nepovratnih sredstev.« Zato bodo tudi v prihodnje načrtovali nadaljnje ukrepe za izboljšanje oskrbe z vodo in pripravljali projekte ter iskali možnosti za nepovratna sredstva. »Odločeni smo nadaljevati svoje delo. Hvala tudi vsem, ki nas podpirate, pomagate s svojimi zemljišči za potrebe odkupa, transportnih poti in vkopa komunalne infrastrukture,« dodaja Strel.

Damjana Peternelj