Vlog za vpis v vrtce tudi letos več kot prostih mest

22.6.2023

Letošnji razpis za vpis otrok v vrtce se je zaključil 10. marca. Za oba vrtca z enotami je prispelo 133 vlog. Na čakalni listi je ostalo 22 otrok, ki izpolnjujejo pogoje za vpis, ter še 32 otrok, ki ne izpolnjujejo starostnega pogoja, torej s 1. septembrom letos še ne bodo stari 11 mesecev.

Za vrtec Zala pri OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas z enotami je v razpisnem roku prispelo 74 vlog za vpis v redni program in še devet vlog za premestitev (šest vlog iz vrtca Agata, dve vlogi med enotami vrtca Zala in ena premestitev v vrtec Agata). Za vpis v matični vrtec Zala je prispelo 32 vlog (in pet premestitev), za enoto Dobrava 22 vlog (in dve premestitvi), za enoto Sovodenj devet vlog ter za enoto Lučine 11 vlog (in dve premestitvi). 70 vlog je prispelo za prvo starostno obdobje (otroci letnikov 2021–2023), 13 pa za drugo starostno obdobje (otroci letnikov 2018–2020). Ob tem 16 otrok ne izpolnjuje starostnega pogoja za vstop v vrtec. Prostih mest za naslednje šolsko leto je v vrtcu Zala 51, v matičnem vrtcu 18, na Dobravi prav tako 18, na Sovodnju pet, v Lučinah pa deset.

V vrtcu Zala bo v prihajajočem šolskem letu delovalo šest oddelkov (trije homogeni oddelki prvega starostnega obdobja, po en homogen in en heterogen oddelek drugega starostnega obdobja ter še en oddelek 3- do 4-letnih otrok). V enoti na Dobravi bodo delovali štirje oddelki, od tega dva homogena oddelka drugega starostnega obdobja, en kombiniran oddelek in en homogen oddelek prvega starostnega obdobja. V Lučinah bo deloval en kombiniran oddelek, na Sovodnju pa dva. V vrtcu Agata pri OŠ Poljane so prejeli 59 vlog za vpis v redni program vrtca ter še eno za premestitev iz vrtca Zala. Za premestitev iz poljanskega vrtca je prispela
ena vloga, za premestitev iz javorskega pa dve. 51 vlog so prejeli za prvo starostno obdobje, devet vlog za drugo starostno obdobje, 16 otrok pa še ne izpolnjuje starostnega pogoja za sprejem. Prostih mest za prihodnje šolsko leto je 37, od tega v Poljanah 35 in dve v Javorjah. V oddelkih bodo sicer otroci razporejeni takole: v vrtcu Agata bo delovalo 10 oddelkov (štirje homogeni oddelki prvega starostnega obdobja, od tega dva za otroke v starosti od 1–2 leti ter dva za starostno obdobje 2–3 leta), trije homogeni oddelki drugega starostnega obdobja (eden za starost 4–5 let, dva za otroke starosti 5–6 let), en heterogen oddelek drugega starostnega obdobja ter dva kombinirana oddelka. V Javorjah bo deloval heterogen oddelek za drugo starostno obdobje in pol oddelka prvega starostnega obdobja.

Ker je bilo v vrtce v občini vpisanih več otrok, kot je v vrtcih prostih mest glede na prostorske zmožnosti ob upoštevanju normativov in standardov za oblikovanje oddelkov predšolske vzgoje, je o sprejemu otrok odločala komisija za sprejem otrok v vrtec. Na podlagi podatkov v vlogi in dokazil je določila število točk po posameznih kriterijih. Na podlagi točkovanja so izdelali prednostni vrstni red za sprejem otrok v vrtec po enotah. Število vpisanih otrok je preseglo število prostih mest, zato je komisija pripravila čakalno listo za vpis. Na čakalni listi za leto 2023/2024 je za vrtec Zala z enotami 9 otrok, ki izpolnjujejo pogoje za vpis, na čakalni listi za vrtec Agata z enotami pa je takih otrok 13. V obeh vrtcih je na čakalni listi še po 16 otrok, ki s 1. septembrom še ne bodo dopolnili starostnega pogoja za sprejem, torej še ne bodo dopolnili 11 mesecev.

Manj otrok bodo v oba vrtca sprejeli tudi zato, ker so nekaterim vrtčevskim otrokom starši odložili šolanje za eno leto. V obeh vrtcih skupaj je takih otrok 13. S 1. septembrom bodo, kot pojasnjujejo na občini, v vrtce sicer sprejeli vse otroke, ki izpolnjujejo pogoj za sprejem in katerih starši so zaposleni ter so občani naše občine. Dodajajo še, da se čakalni seznam vsako leto do septembra še nekoliko spremeni. Nekaj staršev ne podpiše pogodbe oziroma odstopi od vloge za sprejem, zato v vrtcih lahko sprejmejo še kakšnega otroka s čakalnega seznama.

Damjana Peternelj