Vodovodna sistema bosta zgrajena do konca poletja

22.6.2023

Dela na lučinskem vodovodu ter vodovodu Vršajn–Brda se zaključujejo, vendar so bili na občini zaradi nepredvidljivih razmer primorani rok izvajalcema, SGP Zidgrad in podjetju Lavaco, podaljšati do konca avgusta.

Izvajalca sta se srečevala z zahtevnimi razmerami na terenu, svoj davek pa so terjali še neprestano spomladansko deževje, polna zasedenost izvajalcev, težave pri dobavi materiala ter rast cen storitev in materialov na trgu, kakršne na občini ne pomnijo. »Projekta sta bila težko obvladljiva, ker so razmere na trgu zahtevale previdnost tako na strani izvajalca kot naročnika. Neprestano smo bili pod pritiskom zaradi dviga cen, ustavitve del, potrjevanja ponudb za dodatna in spremenjena dela …« je pojasnil Bernard Strel z občinske uprave.

Kljub vsemu je glavnina del končana. V Lučinah je Lavaco položil okrog 5,5 kilometra novih cevi, uredil dve novi zajetji v Zadobju, nov združitveni jašek, dva reducirna jaška in začel z obnovo obstoječega vodohrana Dolge Njive. Dodatno so uredili dva nova elektro priključka za jašek Prelesje in vodohran Dolge Njive, kjer se vzpostavlja nov nadzorno-krmilni sistem. Izvedli so tudi prevezave na obstoječe vodovodne cevi in hišne priključke. Dokončati morajo še obnovitvena dela na vodohranu Dolge Njive, vzporedno pa že poteka odprava pomanjkljivosti. Sledili bodo preizkus delovanja sistema, nastavite, izdelava projektne PID dokumentacije, priprava dokazila o zanesljivosti, tehnični pregled in pridobivanje uporabnega dovoljenja. Za vodovod Todraž–Lučine je izvajalec položil nekaj več kot 4 kilometre cevi, uredil novo prečrpalno postajo Brebovnica ter elektro priključek zanjo. Na vodovodnem sistemu Vršajn–Brda je izvajalec SGP Zidgrad položil okrog 10 kilometrov novih cevi ter izdelal štiri reducirne in razdelilne jaške. Zaključuje z izvedbo prevezav in deli na vodohranu Petelinov grič, obnoviti pa bo treba še vodohrane Gorenje Brdo, Hlavče Njive in Suša. To bodo lahko storili po predaji vodohrana Petelinov grič v uporabo, saj je treba za nemoteno vodooskrbo zagotoviti zadostno akumulacijo pitne vode. Prav tako so že izvedli prevezave na obstoječe vodovodne cevi in hišne priključke.

Z novima vodovodnima sistemoma na občini občanom zagotavljajo kakovostnejšo in varnejšo vodooskrbo. Največje spremembe bodo deležni krajani, ki so priključeni na javni vodovod v naseljih Lučine, Dolge Njive in Prelesje, pri drugem vodovodu pa krajani Suše, Gorenjega Brda in Hlavčih Njiv. Strel poudarja še, da bodo z novimi in rezervnimi vodnimi viri, obnovo in povečanjem dimenzije transportnih cevovodov lahko zagotavljali dovolj vode v vseh letnih časih, zmanjšati jim je uspelo tudi nihanje tlaka v omrežju in zagotoviti potreben pretok vode po ceveh. Za zagotavljanje zdravstvene ustreznosti vode so uredili še filtriranje in predhodno obdelavo vode. »Zaradi vsega naštetega lahko zagotovim, da bomo krajanom zagotovili kakovostno in varno oskrbo z zdravo pitno vodo, občina kot upravljavec vodovodnih sistemov pa jih bo lahko mirneje, kakovostneje, lažje in ceneje upravljala.«

Skupna vrednost del na obeh vodovodnih sistemih znaša nekaj manj kot tri milijone evrov brez DDV. »Oba projekta sta kljub izzivom finančno ostala v pogodbenem okviru. Podražitev, ki jo lahko pričakujemo, zajema le izredne razmere, ki so nastale na trgu kot posledica dražitve naftnih derivatov, osnovnih materialov in posledično tudi končnih izdelkov, ki smo jih vgrajevali. Podražitvi smo se uspeli delno izogniti, tako da smo del materiala kupili takoj po podpisu gradbenih pogodb in je bil deponiran v prostorih MORS-a v Todražu,« je uspešno reševanje težav še opisal Strel.

Damjana Peternelj