Voznike opozarjajo na primerno hitrost

21.7.2022

Po Sloveniji že kar nekaj let na posamezne prometne točke nameščajo elektronske prikazovalnike hitrosti, ki voznike opozarjajo na primerno hitrost na vozišču in jim jo pomagajo prilagoditi. V gorenjevaški občini je ta čas postavljenih šest prikazovalnikov, pet jih je v lasti občine, eden pa v lasti Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI).

Ta čas prikazovalniki stojijo pri Osnovni šoli (OŠ) Poljane (v lasti DRSI), v Srednji vasi in pri OŠ Sovodenj, obenem pa so še prikazovalniki, ki se selijo in so ta čas na Trebiji, na Hotavljah in na Volči. Prvi prikazovalnik je bil v Srednji vasi postavljen poleti 2011. Istega leta je občina na razpisu GoodYear – ambasador varnosti pridobila še en prikazovalnik hitrosti, ki ga je delno financirala Sava Kranj. V letu 2017 smo pridobili pametni prikazovalnik v akciji Triglav – vi vozite, kjer je Zavarovalnica Triglav sofinancirala prikazovalnik, ki je daljinsko povezan in v šoli prikazuje podatke o hitrostih. V letu 2018 je bil kupljen še en prikazovalnik hitrosti, ki stoji na Volči. Zadnji prikazovalnik je bil kupljen v letu 2021 in je ta čas na Hotavljah, je pojasnil Boštjan Kočar, ki je na občini zadolžen za cestno infrastrukturo. 

V primeru okvare prikazovalnikov ali poškodb vandalov občina poskrbi za njihovo popravilo. Kot je še dodal Kočar, se največkrat pri prikazovalniku izrabi akumulator, enega pa so celo ukradli. Prikazovalniki hitrosti dokazano zmanjšujejo hitrost mimovozečih vozil. Na občini spremljajo gibanje prometa na treh prikazovalnikih, ki imajo daljinsko spletno povezavo, ki na 15 minut sporočajo podatke o času in hitrosti vozil. Te podatke posredujejo na redarstvo in policijo. Opažajo pa, da je prikazovalnik najučinkovitejši v mesecih takoj po postavitvi, potem pa začne s časom odstotek voznikov, ki upočasnijo ob izpisu opozorila, padati. Z namenom večje učinkovitosti prikazovalnike selijo po lokacijah, ki jih predlaga občinski Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ali občina. Načrtovana je selitev prikazovalnikov na Trebiji in Volči. Ta čas ni v načrtu nakup novih prikazovalnikov. So pa nakupi odvisni od dela redarstva, saj sredstva, pridobljena od prometnih prekrškov, namenjajo za prikazovalnike. Na vprašanje, ali občani sami dajejo pobude za nove prikazovalnike, Kočar odgovarja pritrdilno. V posameznih primerih jih predlagajo tudi krajevne skupnosti. Občani praviloma zahtevajo prikazovalnik pred svojo hišo. Pred postavitvijo prikazovalnika ali grbine Občina Gorenja vas - Poljane pridobi tudi soglasje krajevne skupnosti za postavitev.

Ob državni cesti je treba pred postavitvijo prikazovalnika pridobiti soglasje DRSI, saj so vse državne ceste v njihovi pristojnosti. Prikazovalnik hitrosti je po zakonu prometna oprema, enakovredna cestnemu varnostnemu ogledalu ali odbojni ograji, in je del javne ceste. Kot je še dodal Kočar, so pred leti uspešno izvedli sodelovanje s Policijsko postajo Škofja Loka, ko so jim posredovali podatke s prikazovalnika na Dolenji Dobravi pri vrtcu. Prikazovalnik je beležil vozilo, ki je v petek in soboto ponoči mimo prikazovalnika peljalo tudi do 130 kilometrov na uro. V tem času so kršitelja počakali in ga oglobili.

Jure Ferlan