Vse dobro v novem letu

1.2.2024

Prvi tedni novega leta v šolo navadno prinesejo nekaj zatišja – in tudi letos je tako. Učenci se posvečajo predvsem pridobivanju še zadnjih ocen v prvem ocenjevalnem obdobju ali pa popravljajo morebitne stare spodrsljaje … Se je pa v Osnovni šoli Poljane veliko dogajalo zadnji mesec starega leta, zato bomo tokrat z vami delili nekaj utrinkov iz lanskega decembra.

Tri šole v naravi
V tednu od 4. do 8. decembra so se v šolo v naravi odpravili kar trije razredi, ki so tako lahko okusili zimske radosti – v Poljanah in okolici Poljan snega ni bilo. Povsem »poljansko« obarvan je bil Center šolskih in obšolskih dejavnosti Medved na Medvedjem Brdu. Od ponedeljka do srede so tam prebivali naši tretješolci, že v sredo pa so jih zamenjali drugošolci. Otroci so uživali na snegu – ustvarjali so snežake, gradili igluje, se kepali, sankali in tekli na smučeh. Pešačili so po zasneženi pokrajini – še posebno zanimiv je bil sprehod z lučkami. Učili so se streljanja z lokom, spoznavali osnove orientacije, izdelovali zmaje. Veliko so se pogovarjali o vremenu in vesolju.
Sedmošolci so pet dni preživeli v pravljični deželi pod Karavankami – v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Trilobit v Javorniškem Rovtu. Obiskali so izvir Velikega Javornika, spoznali fosile in jih odlili v mavec. Ponovili so osnove orientacije, se učili spretnosti oblikovanja osnovnih vozlov, tekli na smučeh in veslali – en dan v idiličnem, jasnem zimskem vremenu, drugi dan pa v gosti megli, ki je legla nad vodno gladino. Gradili so bivake, odšli so do Pristave, ene od hiš Žige Zoisa, mecena in dobrotnika umetnikov, in njegovega brata Karla, ki je znan kot botanik. Od tu so se napotili proti Španovemu vrhu in med potjo opazovali staro kmečko arhitekturo. V bližnjem potoku so iskali in določali živali, ki so jih tam opazili. Pod snegom so iskali zdravilne rastline in kasneje v domu skuhali čaj.

Kulturni, tehniški in naravoslovni dnevi 
Tudi enodnevnih dni dejavnosti je bilo nekaj: sedmošolci so obiskali Tehniški muzej Slovenije Bistra pri Vrhniki, učenci osmih razredov so spoznavali elektroniko z robotiko. Kar tri dneve dejavnosti pa so opravili devetošolci – kulturni dan Po poti kulturne dediščine na Gorenjskem, naravoslovni dan v Prirodoslovnem muzeju Slovenije in še en kulturni dan – ena skupina si je v Centru kulture Španski borci ogledala gledališko igro Pygmalion (Pigmalion) v angleškem jeziku, druga skupina pa se je ob vsebini komedije Pygmalion posvetila angleškim in slovenskim narečjem.

Bližali so se prazniki
Nezadržno so se približevali praznični dnevi. Za uvod v ta čarobni čas so učenci 1. b prenočili kar v šoli. Najprej so se odpravili na večerni sprehod z lučkami, v šoli pa so jih pričakali pismo, pravljica in slastni piškoti. Po večerji so se uredili in preoblekli. Sledila sta težko pričakovana modna revija in ples. Pred nočnim počitkom so si ogledali praznično risanko, prisluhnili pravljici in zaspali. Prebudili so se v petkovo dopoldne, okrasili učilnico in izdelovali novoletne izdelke. Praznični duh je ves december vel tudi iz šolske knjižnice. Učenke knjižničarskega krožka so izdelovale čudovite voščilnice, pri čemer se jim je pridružilo še veliko drugih učencev. Iz adventnega koledarja so namesto čokoladic jemale slastne zgodbe in jih prebirale skupinam otrok iz vrtca in učencem nižjih razredov. Prav vsak dan so prišli na obisk! V vsakodnevnem paketu se je skrivala tudi knjižna uganka, ki so jo učenci reševali, pri tem pa so se preizkušali v iskanju podatkov o knjigah, pisanju voščil in celo izdelavi snežink.
Čakala nas je še vsakoletna popoldanska šolska prireditev, s katero smo počastili dan samostojnosti in enotnosti in se od leta 2023 poslovili z željo, da bi bilo leto 2024 prijazno, mirno in varno, da bi se lepo razumeli in ustvarjali lepe medsebojne odnose v šoli, družini in drugod, da bi radi prihajali v šolo in pazili drug na drugega.
Vse dobro v novem letu želimo vsem bralcem Podblegaških novic!

Bernarda Pintar

Fotogalerija