Vsi pekovski izdelki izdelani ročno

3.2.2022

Na Kmetiji Pr' Režen se s peko piškotov ukvarjajo vse od leta 1999. Prve pekovske izdelke, piškote, so strankam ponudili na Škofjeloškem pasijonu.

Kasneje so se začeli udeleževati tudi tržnih dnevov v Škofji Loki in Kranju. Danes so ob sobotah prisotni na tržnici v Kranju. Izdelki so na voljo v poslovalnicah KGZ Škofja Loka, KZ Domžale, v Tušu Dorfarje in Resman v Naklem, v Domači trgovini Radovljica, Štacunci v Spodnjih Bitnjah, trgovini Biomax na Koseški tržnici v Ljubljani in v trgovini Princ v Cerkljah na Gorenjskem. V zadnjem času se na kmetijah vse bolj uveljavlja dopolnilna dejavnost z nazivom "peka kruha, peciva in izdelava testenin na tradicionalen način", kar pomeni, da gre za peko v krušni peči in sušenju testenin na zraku po receptih naših prednikov. "Naš delovni dan se začne v zgodnjih jutranjih urah, in sicer z zavijanjem kruha in pripravami na razvoz. Delamo večinoma od ponedeljka do sobote, včasih, predvsem v času praznikov, kadar imamo veliko več naročil, pa se dela lotimo tudi v nedeljo," je pojasnil Matej Ržek, ki je močno vpet v dopolnilno dejavnost na kmetiji, katere začetnica je bila mama Francka. Poleg mame Francke in očeta Mirka je na kmetiji zaposlena še ena delavka. Poudari, da v zadnjem času, še posebno v času epidemije covida-19, opažajo, da Slovenci veliko bolj kupujejo lokalne izdelke in pridelke ter prisegajo nanje, s čimer podpirajo lokalne pridelovalce in kmetije.

Vsi pekovski izdelki so izdelani ročno, po tradicionalnih receptih brez dodatkov in vsebujejo le najboljše sestavine. Ponujajo maslene piškote, orehove rogljičke, smetanove palčke, linške piškote, janeževe upognjence in piškote iz pire. Poleg piškotov ponujajo tudi krhke flancate, različne vrste kruha in domače rezance. Izdelke, ki jih trenutno prodajajo po vsej Sloveniji, je možno ob predhodnem dogovoru prevzeti tudi na kmetiji na Gorenjem Brdu. Na teden v krušni peči spečejo več kot dvesto kilogramov kruha različnih vrst. Kruh pripravljajo iz bele, polbele, polnozrnate, ržene in pirine moke. In prav kruh je eden izmed najbolj prodajnih izdelkov. "Stranke imajo rade polbeli kruh iz krušne peči, med piškoti oziroma pecivi pa piškote brez moke. Ponudba izdelkov je vse leto stalna." Trudijo se, da so njihovi izdelki v prvi vrsti kakovostni in izdelani iz sestavin, pridelanih v Sloveniji. Za pripravo ovirkovke denimo uporabljajo domače ocvirke kmetije Žunar. "V delo sta me vpeljala oče in mama," pojasni Matej Ržek, ki najbolj uživa ob peki kruha. "Najbolj smo ponosni na piškote brez moke ter peko kruha v krušni peči. V ponudbo smo dodali tudi 100-odstotno pirin kruh." Na tekmovanjih so bili najbolje ocenjeni orehovi rogljički, piškoti brez moke, janeževi upognjenci in stoodstotno pirin kruh.

Lidija Razložnik

Fotogalerija