Vzbujati tek po kulturi v kulinariki

23.7.2020

Na osnovi izvirne recepture, ki v edinstven okus povezuje značilne arome z obronkov Poljanske doline, smo razvili dva koktajla.

Sprehod ali kolesarjenje po zeleni potki za Soro s šumenjem dreves in pojočimi ptički lahko popestrite z obiskom kavarne na Visokem. Za naše goste smo razvili svoj produkt, tokrat v obliki pijače v duhu lokalne tradicije. Na osnovi izvirne recepture, ki v edinstven okus povezuje značilne arome z obronkov Poljanske doline, smo namreč razvili dva koktajla.

Cvetje v jeseni zaokroža del zgodbe v Zali, ki pravi tako: "Ko se v Zali bukve odenejo v večerno zarjo, se kot Metin obraz nasmehne jesensko cvetje in poda roko obsijanim žlahtnim plodovom jablane."

Visoška kronika pa se napaja prav okrog dvorca in pravi: "Tako mogočno še stojijo hruške in jablane v visoškem sadovnjaku, kot je mogočen sam dvorec, v katerem se je odvila Visoška kronika". In ravno plodovi teh se zlijejo v posebno harmonijo ter nas s svojo grenko sladkostjo popeljejo nazaj v ravno takšno zgodbo.

Prepričani smo, da je za obiskovalca privlačno vsebino turističnega območja treba graditi prav iz sestavin dediščine. V prizadevanjih za doseganje višje kakovosti in gastronomske odličnosti smo iz produktov domačih pridelovalcev sestavili ta dva izdelka. Pomemben del pri soustvarjanju nosita Franc Miklavčič s kmetije Martinuc iz Dolenje Ravni in kmetija Matic s Hotavelj.

Ta dva koktajla pomenita kulinarično dobrodošlico in zdravico v požirku najboljših regionalnih sestavin. Nagovarjata obiskovalce in prebivalce Poljanske doline: pij malo, dobro in lokalno. Ter nas vabita onstran "pop kulinarike". V sebi nosita možnost in priložnost za oblikovanje avtentičnih doživetij, ki v obliki drobnih pozornosti ali izvirne spremljevalne ponudbe obiskovalcu nudita nove občutke in izkušnje.

Njuno poslanstvo naj bo vzbujati tek po kulturi v kulinariki.

Martina Ambrožič Tušar, Nika Kržišnik

Fotogalerija