Za šolo najlepše darilo ob koncu leta

22.12.2022

Na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas učencem poleg rednega pouka ponujajo raznolike vsebine. Za uspešno in pestro učno-vzgojno delo ter povezanost s krajem so prejeli občinsko plaketo.

Med jesenskimi počitnicami šolska stavba ni zaprla svojih vrat. Bila je na stežaj odprta za vse otroke, ki so si zaželeli varstva, druženja in ustvarjanja v delavnicah in na športnih uricah.

Od 16. do 18. novembra so bili na izmenjavi šolarji Dvojezične šole Pavla Petričiča iz Špetra Slovenov v Beneški Sloveniji. Med otroki z obeh strani meje so se stkale prijateljske vezi. Več o obisku zamejske šole ste že lahko prebrali v lokalnih časopisih, slišali na Radiu Sora in seveda našli na šolski spletni strani. Slovenski tradicionalni zajtrk je še ena stvar, ki združuje Slovence. V OŠ Ivana Tavčarja so se odločili, da bodo cel dan posvetili zdravi hrani in športu. Že mladino je treba naučiti, da bo posegala po lokalno pridelani hrani. Sporočilo tega dne je bilo, naj živimo zdravo in podpiramo domače gospodarstvo.

Prosto po Prešernu – to je naslov gledališke predstave, ki so si jo ogledali osmo- in devetošolci v Cankarjevem domu v Ljubljani. Igralcem je uspelo osnovnošolcem približati Prešernovo klasično in za danes v starinskem jeziku napisano poezijo. Kulturni dan za 7. razred smo poimenovali Pravljični studio. Bolje bi bilo Bajčni studio, saj so spoznavali Odisejeva potovanja iz Homerjeve pesnitve. Program so izvedle članice Zavoda Divja misel iz Vodnikove domačije Šiška. Uživali so v poslušanju pripovedovalke zgodb Špele Frlic in gledaliških delavnicah. Knjigoljubi, ki opravljajo bralno značko, so se sprehodili med knjižnimi policami na knjižnem sejmu v Ljubljani.

Za vstop v praznični december so pripravili dobrodelni božično-novoletni bazar. Začel se je s kulturnim programom, na katerem so nastopili šolski pevski zbori – Rutice, Mavrica in mladinski pevski zbor in plesalci pod vodstvom Petre Slabe. Prostovoljni prispevki bodo namenjeni učencem in njihovim družinam, ki so se znašle v socialni stiski. Zvrstila so se tekmovanja iz različnih znanj. Znani so rezultati iz logike. Učenci od 6. do 9. razreda so dosegli kar 16 bronastih priznanj, Nace Božnar in Neža Šturm pa sta na državnem tekmovanju dosegla srebrno priznanje. Na slavnostni akademiji ob prazniku Občine Gorenja vas - Poljane je OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas prejela občinsko plaketo za uspešno in pestro učno-vzgojno delo ter povezanost s krajem v preteklih 50 letih. Najbrž je bila šola tesno povezana z vasjo že od ustanovitve dalje (leta 1853) ali od odprtja prve šolske stavbe (leta 1878). V preteklosti so šole tesno sodelovale z okoljem. Šole na vasi so bile poleg župnišč izobraževalno in kulturno središče. Najbrž bo to priznanje najlepše darilo za OŠ Ivana Tavčarja ob koncu leta 2022.

Novinarski krožek in Nina Dolenc

Fotogalerija