Žabja svatba v Žabji vasi

24.3.2023

Dvoživke pozimi otrpnejo in zimo preživijo skrite v gozdu pod koreninami dreves, v luknjah ali celo jamah. Ko je ponoči več dni zapored temperatura nad pet stopinj Celzija in ob primerni zračni vlažnosti, dvoživke prilezejo iz svojih skrivališč in začnejo selitveno pot do vodnih teles oziroma mrestišč.

Letošnje zimske temperature so bile v januarju tako visoke, da smo lahko celo pozimi srečevali močerade. Prve, po navadi že v februarju, se na selitveno pot do vode odpravijo rjave žabe in krastače, nato še pupki, zelene žabe in zelene rege. Verjetno je vsem znano, da dvoživke živijo v dveh življenjskih prostorih, v vodi in na kopnem. Vendar so na vodo vezane predvsem v času razvoja iz jajc v odrasle živali. Odrasli osebki večine vrst dvoživk namreč sploh ne živijo v vodi, temveč se tam zberejo le v času razmnoževanja. V občini Gorenja vas - Poljane je nekaj vodnih teles, ki so mrestišča za dvoživke, na primer toplotni izvir v dolini Kopačnice, pritoki Poljanske Sore, jarki potoka Mihevk in mlaka v Žabji vasi. Žabja vas nima takšnega imena brez razloga. 

Sredi vasi je mlaka, v katero vsako leto pride odlagat jajca več kot sto osebkov sekulj. Sekulje spadajo med rjave žabe, ki imajo hrbet rjave, rdečkaste do olivno zelene barve z vzorcem temnejših lis, trebuh je svetlejše barve. Čez oči imajo temno rjavo masko. Od podobne rosnice se ločijo po krajših nogah. Rjave žabe lahko prehodijo tudi do dva kilometra dolgo razdaljo, da pridejo do vode. Pred leti je bila mlaka zanemarjena in se jo je zasipavalo, zdaj pa za mlako lepo skrbijo krajani in je ograjena z leseno ograjo. Mlako redno obiskujejo tudi otroci iz bližnjega vrtca. Tako mlaka ni pomembna samo za dvoživke, ampak je tudi učilnica v naravi za naše najmlajše. Lansko jesen smo mlako obiskali skupaj s predstavniki občine in jih seznanili tudi z drugimi lokacijami na območju občine, ki so pomembne za dvoživke. Občina bo tako lahko pripomogla k varovanju dvoživk in mokrišč v tem prostoru.

Nika Hrabar, Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Ljubljana