Zadišalo po drobnjakovih štrukeljcih

23.11.2023

Konec oktobra je v Dvorcu Visoko potekala kulinarična delavnica izdelave drobnjakovih štrukeljcev, na kateri smo gostili Petro Potočnik s Kmetije pr’ Šupc.

Petra nam je s svojim znanjem in izkušnjami korak za korakom prikazala postopek priprave ter nam zaupala nekaj zelo koristnih nasvetov glede recepta in kuhanja te okusne jedi.

Delavnica je bila prava paša za oči in brbončice, udeleženci pa so med drugim izvedeli skrivnosti priprave testa, nadeva in kuhanja, ki so ključne za popoln okus in teksturo štrukeljcev. Vsi udeleženci so imeli priložnost izdelati svoje drobnjakove štrukeljce, jih skuhati in kasneje tudi pokusiti, med sabo pa so podelili tudi svoje izkušnje o pripravi in izdelavi. Spoznali smo, da je priprava drobnjakovih štrukeljcev v Poljanski dolini še kako zelo živa. Občina Gorenja vas - Poljane in Zavod Poljanska dolina si prizadevata, da bi drobnjakove štrukeljce uvrstili na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine. Na koncu še iskrena zahvala Petri za njeno strokovno vodenje in deljenje znanja z nami. S svojo strokovnostjo in strastjo do tradicionalne slovenske kuhinje nas je navdušila ter spodbudila k ustvarjanju in eksperimentiranju v kuhinji.

Sabina Bohinc