Zadovoljni na počitnice

20.7.2023

Na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas so junija doživeli bogat sklepni del letošnjega šolskega leta, okronan s številnimi uspehi in zanimivimi dejavnostmi.

Dnevi dejavnosti in tabori
Junija je bilo izvedenih veliko dni dejavnosti. Naj jih navedemo le nekaj: 5. razred je odšel na pohod na Visoko, 9. razred plavat v Atlantis, 1. razred si je ogledal živalski vrt, 3. in 4. razred sta spoznavala Gorenjsko, 5. razred Most na Soči in Bolnico Franjo, 8. razred kamnoseštvo v Marmorju Hotavlje, 6. razred je ustvarjal na tekstilnih delavnicah in preučeval prenose gibanja. Učenci od 4. do 6. razreda, ki zmorejo več, so se udeležili raziskovalnega tabora na kmetiji Pr` Ožbet v Četeni Ravni, starejši učenci pa so radovednost potešili v CŠOD Seča nad Portorožem. Ogledali so si tudi v Škocjanske jame.

Tekmovanja
Z izvedbo državnega tekmovanja se je zaključilo tekmovanje iz Logične pošasti. Tekmovalo je osem učencev iz 7. in 8. razreda. Vsi so prejeli bronasta priznanja. Na državno tekmovanje so se uvrstili štirje tekmovalci. Ožbej Drmota je osvojil srebrno priznanje, učenka Tajda Kržišnik pa zlato priznanje.
Na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja v Ljubljani je potekal finalni državni turnir v košarki 3×3. Učenci Osnovne šole Ivana Tavčarja so nastopili v zelo močni skupini. Na koncu so osvojili 11. mesto. Letos se je kar štirim deklicam uspelo uvrstiti na državno tekmovanje v atletiki, in sicer v teku. Sofija Benedičič je dosegla 2. mesto, Lara Burjek 4., ženska štafeta pa 11. mesto. Na občnem zboru ŠŠD Blegoš so podelili številna priznanja. Najboljši športnik šole je Lukas Lauseger, najboljša športnica pa Lara Burjek.
Z besednim ustvarjanjem na vseslovenski akciji Tom potuje, otroke obiskuje si je 8. a prislužil ogled nogometne tekme U21 na Brdu pri Kranju med Slovenijo in Finsko. 

Dobrodelnost, branje in kulinarični užitki 
Gorenjevaška šola je prvič sodelovala v dobrodelni akciji Deželak Junak. Zaposleni in učenci so dodali prispevek v mošnjiček zbiranja sredstev, ki jih je ekipa Mihe Deželaka izročila otroškemu letovišču na Debelem rtiču. S to pomočjo bodo omogočili počitnice otrokom iz socialno šibkih družin. 
Prvič je bilo organizirano bralno-ustvarjalno popoldne z naslovom S knjigo pod svobodnim soncem. Najprej so sodelujoči razvozlali skrivno sporočilo: »Nasmehni se. Imej lep dan.« Nato so pregledovali slikanico Zlatobrad, se pogovorili o Tavčarjevem življenju in delu ter vpletenosti škrata Zlatobrada v zgodbo. Sledile so ugankarske naloge in igre z ustvarjalnimi kartami. Druženje v senci pod poletnim soncem so zaključili z izdelavo plakatov, na katere so napisali izvirne misli o pomenu branja. Osmošolci izbirnega predmeta francoščina so se v zaključni uri prelevili v prave šefe francoske kuhinje. Želodčke so pomirili s sivkinim sirnim namazom na bagetah. Za predjed so bila mini nabodala s tipičnim francoskim sirom. Glavno jed je predstavljala slana lorenska pita. Zanimiva je bila spomladanska solata s češnjami, avokadom in pečeno perutnino. Pri francoskem obroku ne sme manjkati slastna sladica – posladkali so se s puhastim sadnim clafoutijem, nazdravili pa z osvežilnim jagodnim koktajlom.
Sredi junija so se na slavnostni valeti poslovili učenci 9. razreda, s proslavo ob državnem prazniku pa še ostali osnovnošolci. Ne glede na uspeh vsi zaslužijo počitnice in oddih od obveznosti. Nasmehnite se in imejte lepo poletje.

Regina Borovič, Tanaya Pilipović, Sabina Filipič

Fotogalerija