Zadovoljni zaključili šolsko leto

21.7.2022

V začetku junija so imeli učenci likovnega in fotografskega krožka umetniški tabor v okolici Cerknice in Rakovega Škocjana. Ogledali so si grad Snežnik, jamo potoka Obrh, se s čolnom popeljali po Kriški jami, uživali na ekstemporu v vasi Klance in se preskušali v upodobitvah detajlov vseh videnih lepot.

Trideset učencev od 4. do 9. razreda, ki zmorejo več in jih zanimajo številna področja, je odšlo na tridnevni raziskovalni tabor v Fieso in Sečo raziskovat morje in obalo. Učenci 3. razreda so se učili v CŠOD Ajda v Libeličah na Koroškem. Raziskovali so kostnico, muzej kmečkega orodja in mlako, streljali z lokom, delali vozle, se preskusili v športnem plezanju, kurili ogenj, izdelali knjižico na ekološko temo in se sprehodili do avstrijske meje. Učenci 4. razreda so se potepali po Gorenjski. Najprej so obiskali Prešernovo hišo, nato so pot nadaljevali do letališča Lesce in slapa Savice.

Zvrstili so se še zadnji dnevi dejavnosti. Šestošolci so spoznavali prenose gibanja, v Idriji pa kamnine; sedmošolci so se seznanili z eksotičnimi živalmi in ustvarjali na tekstilnih delavnicah; osmošolci so se učili o postopkih oživljanja in plavali v bazenu v Tržiču, devetošolci pa v Atlantisu in svoje znanje povzeli na naravoslovnem dnevu z matematičnimi vsebinami. Poleg rednega pouka šola ponuja učencem številne druge oblike sodobnega pouka in učenja v naravi. Znanje nabirajo na različne načine, kar se pokaže tudi v rezultatih na tekmovanjih iz znanja in športa.

Na državno tekmovanje iz logične pošasti je odšlo 15 učencev in vsi so prejeli bronasto priznanje. Na državno tekmovanje se je uvrstilo pet tekmovalcev. Ula Možina, Katka Demšar in Neža Šturm so osvojile srebrno priznanje, učenka Tjaša Demšar pa zlato. Končna bera šolskega leta 2021/2022 je šest zlatih priznanj: dve iz matemčka, po eno pa iz logične pošasti, fizike, slovenščine in Slovenske glasbene olimpijade.

Junija so se odvila še zadnja športna tekmovanja. Na državnem prvenstvu v atletiki je naša učenka Sofija Benedičič prvič v zgodovini šole na 300 metrov pritekla zlato medaljo. Urban Buh je s skokom 5,7 metra dosegel odlično 10. mesto. Na državnem prvenstvu v košarki 3×3 so OŠ Ivana Tavčarja zastopali Ožbej Oblak, Voranc Kržišnik in Jakob Kokalj. Osvojili so 15. mesto v državi, s čimer so za eno mesto popravili najboljšo dozdajšnjo uvrstitev iz leta 2019. Na občnem zboru ŠD Blegoš so bili razglašeni najboljši športniki šole. Za to šolsko leto sta največ točk zbrala Urban Buh med fanti in Ajda Drmota med deklicami. 

Učenci 9. razreda so naslednikom predali tradicionalni »ključ« in se poslovili od osnovne šole na valeti, na kateri so prejeli zaključna spričevala, številne pohvale in priznanja. Na podružnični šoli so s pestrim kulturnim programom počastili 200-letnico šolstva na Sovodnju in uradno odprli energetsko sanirano šolsko stavbo. Na zaključni dan so učenci prejeli »sadove « svojega celoletnega dela, na šolski proslavi ob dnevu državnosti utrjevali domovinsko zavest in odšli počitniškim dogodivščinam naproti. Na predvečer praznika je bila na občinski proslavi v program vključena kratka predstavitev zbornika Šola na Trati ne sme zaostati, ki je zaokrožila praznovanje 50-letnice sedanje šolske stavbe.

Za konec čestitamo učencem, mentorjem, trenerjem, učiteljem in vodstvu šole, ki je pripeljalo to šolsko leto uspešno in srečno do konca.

Nina Dolenc in novinarski krožek