Zajtrk, sadje in zelenjava so pomembni

23.12.2021

Nekatere stvari se v šoli odvijajo vsako leto – dnevi dejavnosti, tekmovanja, natečaji … Eden izmed tradicionalnih natečajev je mednarodni likovni natečaj Plakat miru, ki ga vsako leto v lokalnem okolju sponzorirajo Lions klubi s celega sveta. Šolska stalnica pa je že nekaj let tudi tradicionalni slovenski zajtrk.

Letošnji 34. natečaj Plakat miru nosi ime We are all connected – Vsi smo povezani. Namen natečaja je spodbuditi otroke k razmišljanju o življenju, miru na svetu, prihodnosti, ljubezni in medsebojnemu razumevanju. Pod pokroviteljstvom Lions kluba Škofja Loka je z likovnimi deli sodelovalo pet osnovnih šol, in sicer: OŠ Ivana Groharja, OŠ Cvetka Golarja, OŠ Škofja Loka-Mesto, OŠ Železniki in OŠ Poljane. Skupaj je nastalo 111 plakatov. Komisija je med vsemi izbrala pet plakatov, med katerimi je tudi izdelek naše učenke Simone Fojkar. Lepo je občudovati talente mladih, ki so s svojimi likovnimi deli pokazali, da razumejo namen in sporočilo natečaja. Še posebej pa čestitamo nagrajenki Simoni!

Zajtrk s sadjem – super dan!
Leto 2021 je mednarodno leto sadja in zelenjave, zato je letošnji tradicionalni slovenski zajtrk potekal pod sloganom Zajtrk s sadjem – super dan! Izpeljali smo ga tretji petek v novembru, ko obeležujemo Dan slovenske hrane. Prvo šolsko uro nas je po zvočniku na pomen zajtrka in slovenske hrane spomnila gospa ravnateljica, nato pa je po šoli zadonela instrumentalna izvedba pesmi Čebelar. Sledil je zajtrk, ki je teknil prav vsem – učencem in delavcem šole. Slovenski tradicionalni zajtrk je letos vseboval: lokalni med (Čebelarstvo Mur Podgora), BIO maslo (Bio Dobrote Postojna), lokalno mleko (Kmetija sirarna Bogataj), lokalni črni kruh (Majda Možina Dolenčice, Pekarna Žiri) in lokalne suhe jabolčne krhlje (Majda Možina Dolenčice, Kmetija Matic Hotavlje).
Poleg zajtrka je letos prvič potekala tudi akcija Tradicionalno slovensko kosilo, ki je vsebovalo: kislo repo s suhim mesom (Kmetija Lojz Fužine, Loške mesnine), osje gnezdo (Domačija Karlovski mlin Žirovski Vrh) in domači jabolčni sok (Kmetija Matic Hotavlje). Prvošolci in drugošolci so zajtrk združili z naravoslovnim dnevom – pogovarjali so se o zdravju, zdravi prehrani ter izdelali satovje ter čebelnjak s panjskimi končnicami.

Po zajtrku še tehniški dan – jablana in jabolka
Tehniški dan je bil posvečen vsebinam projektov Zdrava šola in Šolska shema. V 6. razredu so se posvetili jablani in jabolkom spomladi. Narisali, pobarvali in izrezali so cvetove jablan. Učenci 7. razreda so predstavili jablano in jabolka poleti.Izdelali so plodove jablan. Osmošolci so na temo jablana in jabolka jeseni ustvarili liste jablan. Devetošolci so ob temi jablana in jabolka pozimi sodelovali pri izdelavi in postavitvi makete drevesa ter oblikovali plakat o hranilni vrednosti jabolk in slovenskih vrstah jabolk. Vsi učenci predmetne stopnje so del dopoldneva namenili tudi športni aktivnosti, še posebej koristna pa je bila predstavitev zelo aktualne teme – spanje in uporaba zaslonov pri otrocih in mladostnikih. 

Barnarda Pintar

Fotogalerija