Zamenjali dotrajano streho

19.10.2023

Z namestitvijo štiri tone težke kupole na vrh zvonika so v septembru končali 45 tisoč evrov vredno obnovo strehe na zvoniku cerkve sv. Brikcija v Četeni Ravni.

Streha je bila že močno dotrajana, skodlasta kritina na zvoniku je bila namreč stara 65 let in je na nekaterih mestih puščala, je pojasnil ključar Matevž Demšar. Že pred tremi leti so se odločili za njeno obnovo in poskusili sredstva pridobiti tudi na razpisu ministrstva za kulturo, a jim ob velikem številu prijavljenih projektov to ni uspelo. »A obnova je bila nujna, saj je lesena strešna konstrukcija že trohnela, zato smo se odločili za obnovo mimo razpisa.«

Izdelavo strehe zvonika so zaupali domačemu mojstru Marku Kožuhu iz Zminca, les za leseno konstrukcijo ostrešja, ki jo je izdelal Simon Demšar iz Javorij, pa so posekali že pred tremi leti. »Za pokritje strehe smo uporabili strešne rombe iz aluminija, ki so bili sprejemljivi tudi za spomeniško varstvo.« Za dvig nove strehe, težke kar štiri tone, na vrh štirideset metrov visokega zvonika so morali najeti posebno dvigalo. »Zelo smo bili veseli, ker je potekalo povsem brez zapletov,« je bil zadovoljen Demšar. Celotna naložba je bila ocenjena na 45 tisoč evrov, a so po Demšarjih besedah veliko naredili tudi sami in s pomočjo darov domačinov.

Mateja Rant