Zapisala se je v zgodovino

21.12.2023

Za izjemne uspehe v ženskem skakalnem športu so naziv častne občanke kot prvi ženski v občini Gorenja vas - Poljane podelili Emi Klinec.

»Kot najmlajša od petih otrok v družini Klinec se je s smučarskimi skoki spoznala v domačem okolju, saj je njena družina leta 2012 prejela priznanje Krajevne skupnosti Poljane kot najbolj športna družina za delo in uspehe na področju skakalnega športa. Kar trije od petih otrok družine Klinec so že v mladinski reprezentanci posegali po odličnih rezultatih,« so zapisali v obrazložitvi priznanja in spomnili, da se je športna pot Eme Klinec, danes članice Smučarsko skakalnega kluba Norica Žiri, začela leta 2004 v skakalni sekciji Športnega društva Poljane. 

Še zelo mlada je začela nastopati na mednarodnih skakalnih prireditvah in se takoj začela uvrščati med najboljše. »Na tekmah svetovnega pokala je prvič nastopila v starosti 15 let in pet mesecev na ekipni tekmi mešanih parov ter zasedla peto mesto. Že naslednjega dne, 7. decembra 2013, je debitirala na tekmi posameznic in zasedla dobro sedmo mesto kot najbolje uvrščena Slovenka na tekmi.« Čeprav jo je v začetku leta 2014 nekoliko zaustavila poškodba kolena, se je že dobro leto kasneje začela vračati med aktivne tekmovalke. »Njeni najboljši dosežki so vpisani v svetovno zgodovino ženskih skokov in poletov,« so še dodali v utemeljitvi priznanja in spomnili, da je na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu leta 2021 na srednji skakalnici postala svetovna prvakinja in kot prva Slovenka prejela zlato snežinko. V Vikersundu pa so dekleta letos prvič dobila priložnost za nastop na velikanki. »Že na treningu je Ema z 203 metri preskočila magično mejo 200 metrov, nato pa na prvi uradni tekmi s poletom 226 metrov postala svetovna rekorderka v poletih.« Ema Klinec, so še dodali, je tako vodilna sila slovenskega ženskega skakalnega športa.

Mateja Rant