Zastave za prvošolce

25.9.2020

Sprejema prvošolčkov na obeh matičnih šolah v občini in njunih podružnicah se je kot vsako leto udeležil tudi župan Milan Čadež in prvošolcem namenil nekaj spodbudnih besed.

Župan je 118 prvošolcem na krajši uvodni slovesnosti zaželel uspešen in varen začetek šolskih dni ter veliko uspeha, ob tem pa jih tudi opozoril na previdnost na cesti na poti v šolo in domov. Kot je dejal, je prvi šolski dan vedno nekaj posebnega za učence, ki prvič prestopijo šolski prag, in si ga zapomnijo za vse življenje, zato je prvošolčkom poklonil slovensko zastavo s posvetilom.
V prvih dneh pouka so za varnost šolarjev na šolskih poteh kot vsako leto skrbeli tudi člani Združenja šoferjev in avtomehanikov (ZŠAM) Žiri. V občini Gorenja vas - Poljane je letos to nalogo opravljalo 15 njihovih članov, je pojasnil podpredsednik ZŠAM Žiri Miro Frelih. "Naši člani so bili prvih šest dni novega šolskega leta prisotni na šolskih poteh pri obeh matičnih šolah in njunih podružnicah." Šolarje so pred začetkom in po koncu pouka opozarjali na varno ravnanje v prometu. "Najbolj problematična točka je semafor na obvoznici v Gorenji vasi, kjer otroci hitro pozabijo na previdnost ter da morajo ne samo počakati na zeleno luč, ampak tudi potem pogledati levo in desno ter se prepričati, ali je varno prečkati cesto," je razložil Frelih. Ta teden pa so izvedli še akcijo Pešbus, v okviru katere želijo učence spodbuditi, da v šolo hodijo peš. Otroke so na poti v šolo spremljali na treh različnih "linijah" pešbusa, na katerih se jim je skupaj pridružilo 33 otrok.
Za večjo varnost šolarjev na poti v šolo pa so na občini poskrbeli tudi z osveženimi talnimi označbami, saj so jih pri osnovnih šolah v Poljanah in Gorenji vasi ter pri podružničnih šolah Javorje in Sovodenj na novo prebarvali.

Mateja Rant