Zbirajo še delujoče aparate

24.3.2022

V Zbirnem centru Todraž je bila v januarju vzpostavljena lokacija za zbiranje še delujočih aparatov.

Občina Gorenja vas - Poljane je v sodelovanju z družbo Zeos januarja vzpostavila možnost za oddajo še delujočih aparatov v ponovno rabo. S tem v sklopu projekta Life Spodbujamo e-krožno skupaj občani delamo korak naprej k prehodu na krožno ravnanje z električno in elektronsko opremo.

Z vsakim še delujočim aparatom, kot so štedilnik, pralni stroj, hladilnik, računalnik, pečica, mikrovalovna pečica, električna igrača ali orodje, televizor, radio, monitor, mali aparati ipd., ki ga občani ne potrebujejo več in ga ob ponedeljkih ali sredah med 8. in 17. uro predajo na zbirno mesto v Zbirnem centru Todraž, omogočijo njegovo ponovno uporabo. S tem zagotovijo, da ta aparat ne konča med odpadki, temveč se tako podaljša njegova življenjska doba. S tem lahko prispevamo k varovanju okolja – manjši porabi naravnih virov in manjšemu onesnaževanju pri proizvodnji novih aparatov.

Kam gredo zbrani aparati? Po besedah Kristine Knific bo zbrane aparate prevzemala družba Zeos. Projektni partner TSD bo izvedel postopek priprave za ponovno uporabo. Pri tem bo preveril funkcionalnost in električno varnost ter jih potem vrnil na trg po primerni ceni ali jih podaril. Prodajno mrežo bodo organizatorji letos razširili z vključevanjem lokalnih centrov ponovne uporabe in spletno platformo krožnega gospodarstva. Na njej bodo potrošnike ozaveščali o možnostih koriščenja krožnih storitev in blaga s področja e-opreme ter o okoljskih učinkih krožnega ravnanja.

Kaj je projekt Life Spodbujamo e-krožno?
Projekt Spodbujamo e-krožno je del programa Life, ki je instrument EU za financiranje okoljskih in podnebnih ukrepov.
Usmerjen je v ozaveščanje in povezovanje potrošnikov ter ostalih deležnikov s ciljem spremembe navad in podaljševanja življenjske dobe aparatov. S projektnimi orodji, kot so potujoča popravljalnica, spletna platforma in zbirna mesta (kotički ponovne uporabe), ter organizacijo dogodkov za splošno in strokovno javnost promovira krožne poslovne modele, popravila aparatov, souporabo ter ponovno uporabo aparatov.