Zelo aktivni pri gradnji cest

22.4.2021

Tudi v naši krajevni skupnosti (KS) je bilo preteklo leto zaznamovano z epidemijo covida-19 in spremembami, ki jih je ta prinesla.

Bilo je manj sproščenega družabnega življenja kot v preteklih letih, saj so vse večje prireditve odpadle. Življenje je potekalo nekoliko bolj umirjeno, vendar so pa bile aktivnosti s področja komunalne dejavnosti pri gradnji cest vseeno nadpovprečne.

Prenova ceste Murave–Žetina – zaključena bo letos – po svojem obsegu verjetno presega pričakovanja tudi največjih optimistov, tako po dolžini odseka kot po sami izvedbi. Take obnove so pa povezane z zajetnimi sredstvi, katerih pridobitev običajno zahteva veliko truda in iznajdljivosti, ki sta ga tudi tokrat vložila poslanec Žan Mahnič in župan Milan Čadež. Lani je bila med večjimi vzdrževalnimi deli izvedena preplastitev odseka ceste Četena Ravan–Podvrh ter vzpostavljena prevoznost lokalne poti Dolenčice–Zakobiljek. Izvedena so bila tudi vzdrževalna dela na cestnem odseku Žetina–Suša, sanacija udora na cesti za Krivo Brdo ter več manjših del na različnih cestnih odsekih.

Za lepo urejeno pokopališče ima zasluge njegov vestni gospodar Simon Dolinar iz Javorij. Za vzdrževanje pokopališča pa ne zadostuje samo vestno delo. Čaka nas še precej manjših obnovitvenih posegov, poleg tega je najbolj potrebna sanacija spodnjega obzidja, ki je bilo že temeljito očiščeno podrasti in grmovja in so se tako razkrile poškodbe. V sodelovanju z občino in TD Stari vrh nam je uspelo uresničiti že dolgo načrtovano postavitev slovenske zastave. Uradnega odprtja še ni bilo, ga pa načrtujemo letos. Tudi v letošnjem letu bomo nadaljevali postavljanje manjkajočih in menjavo poškodovanih kažipotov, ogledal in krajevnih oznak.

Zelo smo veseli, da so v proračunu občine za letošnje leto predvidena sredstva za pripravo dokumentacije za izgradnjo nove šole v Javorjah. Potekajo tudi aktivnosti v smeri združitve projektov izgradnje osnovne šole, gasilskega doma in potrebnih prostorov za delovanje lokalne skupnosti. Obe navedeni investiciji sta za kraj življenjskega pomena, zato se v KS trudimo pomagati po svojih najboljših močeh. Zavzemamo se tudi, da bi bila v tem sklopu izdelana idejna izhodišča za pripravo arhitekturne zasnove celotne ureditve centra Javorij z vključitvijo in pridobitvijo zemljišča za poslovilni objekt – mrliške vežice.

KS bo tudi v prihodnje kot doslej sodelovala in pomagala pri različnih dogodkih v kraju, ki jih prirejajo društva, šola, župnija ali druge organizacije, če bodo razmere to dopuščale.

Ciril Alič, predsednik sveta KS Javorje