Žiga Gantar zlat v judu

20.4.2023

Štirinajstletni Žiga Gantar iz Žirovskega Vrha Svetega Urbana je na nedavnem državnem prvenstvu mlajših kadetov v kategoriji do 66 kilogramov osvojil naslov državnega prvaka. Judu se je zapisal pred osmimi leti in vse od takrat dalje trenira v Judo klubu Žiri.

»Naslov državnega prvaka do 16 let v kategoriji do 66 kg je moj največji uspeh. Bil sem že podprvak in tretji, prvi pa še nikoli! Takšnega razpleta na prvenstvu v Hočah nisem pričakoval, saj se ti mora za takšen uspeh na dan tekmovanja poklopiti več stvari hkrati,« smeje pripoveduje Žiga Gantar in poudari, da je bila konkurenca zelo močna, saj je bilo kar 35 tekmovalcev v njegovi skupini, ki so se potegovali za naziv državnega prvaka. »Meni se je tokrat vse poklopilo! Uspeha sem bil izjemno vesel, prav tako trener, klub in starša, ki mi vsa ta leta omogočata treniranje juda.«

Prav oče Miha je tisti, ki je pred leti sina navdušil za judo. Osnovnošolca je namreč razganjalo od energije in očetu se je zdelo, da je judo odlična rešitev. V klubu sta tudi mlajša brata Anže in Marcel, ki že dosegata lepe rezultate. Na začetku so bili treningi dvakrat tedensko pod vodstvom Francija Revna. Ko je prestopil v predtekmovalno skupino, je tri leta treniral pri Milanu Jerebu ml. »Zdaj, ko sem v tekmovalni skupini, imam dva trenerja: Emila Padovca in Gregorja Mlinarja. Treniram trikrat tedensko po uro in pol v novi športni telovadnici v Žireh, ki je bila zgrajena prav za namen treniranja juda. Pred vsako tekmo imamo velik poudarek na samih borbah in tehniki borb.« V klubu že pomaga pri treningu mlajših judoistov, saj je vpis mlajših izjemno velik. Do konca šolskega leta ga čaka še nekaj večjih tekmovanj: Apolon open Maribor, Koroška open, Pokal Komenda ter šolsko državno prvenstvo v Kopru, kjer bo zastopal svojo šolo.

Za prihodnost ima velike načrte: »Zdaj si želim obdržati trenutni tempo in se naučiti čim več tehnik juda v našem klubu. Nadalje pa toliko napredovati, da se bom lahko udeležil tako evropskih kot svetovnih tekmovanj. Upam, da mi uspe, saj je judo zame ena najlepših stvari v življenju,« iskreno zaključi devetošolec, jeseni že dijak Srednje šole za strojništvo Škofja Loka, ki med drugim rad igra košarko in nogomet, pomaga na domači kmetiji ter se druži s prijatelji.

Lidija Razložnik