Žive slike in krofi

21.3.2024

Kulturni praznik so zaznamovali tudi v Šubičevi hiši in Dvorcu Visoko.

V Šubičevi hiši v Poljanah je bilo na slovenski kulturni praznik živahno. Poljanski kulturni hram je, podobno kot številni drugi po vsej Sloveniji, odprl svoja vrata za brezplačen obisk z različnimi spremljevalnimi aktivnostmi.

Dopoldne so se obiskovalci lahko udeležili enega izmed dveh vodenih ogledov muzejskih zbirk in izvedeli marsikatero zanimivost iz likovnega sveta ter življenja članov umetniške rodbine Šubic, ki je precej številna, s slikarjema Janezom in Jurijem in podobarjem Štefanom Šubicem na čelu. Ob tej priložnosti je s svojim obiskom hišo počastila akademska slikarka Maja Dolores Šubic, ki je likovno ustvarjala v živo in radovednim opazovalcem tudi kaj pojasnila, če so imeli vprašanja. Poleg vodenj in Majinega ustvarjanja je potekala tudi likovna delavnica za otroke, ki jo je vodila Jerneja Stanonik, izdelovalka unikatne keramike. Po njenih navodilih so otroci izdelovali pujske za srečo in druge like iz bele modelirne mase.

Praznični 8. februar v Dvorcu Visoko je bil poln kulinaričnih in kulturnih doživetij za obiskovalce vseh starosti. V izvedbi Loškega muzeja se je ob 13. uri začel voden ogled muzejskih zbirk, ki se ga je udeležilo kar več kot 80 obiskovalcev. V popoldanskih urah je sledila delavnica peke krofov, ki jo je pod budnim očesom petindvajsetih navdušenih gospodinj izvedla Francka Ržek s kmetije pr' Režen. Tekom Prešernovega dne so obiskovalci Kavarne Visoko svoje brbončice lahko razvajali s tradicionalnim okusom »drobnjakovih štrukljev na žup«.

Jure Ferlan, Sabina Bohinc