Zlatomašnik Jakob Kralj

23.9.2021

Župljani Stare in Nove Oselice so se drugo nedeljo v juliju zbrali k zahvalnemu bogoslužju ob Jakobu Kralju in mu voščili za zlati duhovniški jubilej.

Mešani pevski zbor obeh župnij in folklorna skupina sta jubilanta spremila pred oltar cerkve v Novi Oselici in se mu zahvalila za skupaj preživeta leta, ki presegajo čas ene generacije. Obema župnijama je bil duhovni voditelj 34 let – od 1975 do 2009. Preostala leta je bil kaplan v Župniji Podbočje in župnik v Besnici, po upokojitvi pa duhovni pomočnik v Žireh. Zdaj je duhovni pomočnik v Župniji Trata – Gorenja vas. Postavil je lastno domovanje na Podjelovem Brdu, "ker želim za vedno ostati med vami". 

Zlatomašnikovo življenjsko in duhovno pot je s kleno besedo opisal profesor dr. Anton Štrukelj. Tako visok jubilej je vreden vsega spoštovanja in pozornosti, saj je njegovo poslanstvo služenje drugim. Kot rimski študent je jubilantu velikokrat priskočil na pomoč ob cerkvenih praznikih. Ohranil je lepe spomine na srečanja z ljudmi in prisotnim položil na srce, naj ohranijo vero in varujejo ta lepi košček slovenske zemlje. Člani župnijskega pastoralnega sveta so se v zahvalnih nagovorih spomnili na začetke dela, na jubilantovo pastoralno delo z mladimi, njegove skrbi za duhovni in materialni napredek obeh župnij. Kar vložiš v cerkev, ostane v kraju. Opazno je bilo njegovo delo na kulturnem področju, zlasti pri pevskem zboru in v uredniškem odboru dveh monumentalnih monografij Moj kraj skozi čas, ki ju je izdala Krajevna skupnost Sovodenj. Leta 2006 mu je Občina Gorenja vas - Poljane podelila priznanje za dolgoletno prizadevno vodenje župnij Nova in Stara Oselica. V obrazložitvi so zapisali, da "mu je vsako delo častno, samo da naredi dobro delo in pomaga tistemu, ki je pomoči potreben". Mladim je bil zgled humanosti. Devetdesetkrat je daroval kri. Pravi, da ga občutek, če nekomu pomagaš ali celo rešiš življenje, navdaja z zadovoljstvom.

Ustavil se je pri svojem novomašnem geslu: Ti si moj Gospod, sreče zame ni brez Tebe. Spremljalo ga je vse življenje, bilo mu je zvezda vodnica. Z nostalgijo se spominja leta 1971 in zdaj, po pol stoletja služenja ljudem in Bogu, ugotavlja, da so se časi močno spremenili. "Pred petdesetimi leti nas je bilo novomašnikov 62. Danes je vseh bogoslovcev v Sloveniji dvajset. Kaj bo čez dvajset let, ko bomo stari nesposobni za pastoralno delo? Vse vabim, da molimo za duhovne poklice, da vas bo čim kasneje prizadela duhovna suša."

Po bogoslužnem slavju je jubilanta pričakala množica pod mogočnima lipama pred cerkvijo. Pridružili so se jim župan Milan Čadež, poslanec državnega zbora Žan Mahnič ter duhovniki Igor Jereb, Simon Fortuna in Gregor Luštrek. Prišli so tudi sorodniki, obe sestri in brat ter nečaki. Čestitkam so se pridružile želje za jubilantovo dobro zdravje in prijateljsko srečevanje tudi v prihodnje.

Anton Bogataj