Zmaga je bila tesna

18.4.2024

V marcu sta kmetijska svetovalna služba pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj in Društvo podeželske mladine Škofja Loka v dvorani zadružnega doma na Sovodnju organizirala 32. regijsko tekmovanje Mladi in kmetijstvo 2024.

Na tekmovanju so sodelovale ekipe vseh treh društev podeželske mladine (DPM) iz Gorenjske. To so bili Društvo podeželske mladine Škofja Loka z dvema ekipama, Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine z eno ekipo in Društvo podeželske mladine Zgornjesavske doline s štirimi ekipami. Vse prisotne so v uvodu pozdravili župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež, direktor KGZS – Zavod Kranj Mitja Kadoič, predsednik Kmetijsko gozdarske zadruge Škofja Loka Dušan Pintar in predsednik Društva podeželske mladine Škofja Loka Leon Stanonik.

Ekipe so pred občinstvom in strokovno komisijo odgovarjale na vprašanja iz naslednjih tem: Kaj vse ogroža naš gozd, Ekološko kmetovanje in Suha roba. Zmagala je ekipa Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, s čimer se je uvrstila na državno tekmovanje Mladi in kmetijstvo 2024 v Velikih Laščah. Na drugem mestu je pristala ekipa DPM Škofja Loka I, tretje mesto pa sta si delili ekipi DPM Škofja Loka II in DPM Zgornjesavske doline I. Prve tri ekipe so dobile praktične nagrade, vsaka tudi sadiko sadnega drevesa. Kot je povedala koordinatorka tekmovanja Vanja Bajd Frelih, sicer koordinatorka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti za Gorenjsko na KGZS Kranj, so se letos mladi res zelo dobro naučili, kar je pohvalno, in v tekmi za zmago je šlo zelo na tesno, saj sta ekipi zbrali enako število točk. Zato so morali vključiti dodatno vprašanje, ki je odločilo o zmagovalcu. Izvedbo tekmovanja so podprli posamezni donatorji. Kot so povedali člani zmagovalne ekipe, se je vsak od njih naučil svoj tematski sklop vprašanj oziroma odgovorov. Janez in Neža Rakovec, ki prihajata iz Preddvora, živita in pomagata na domači kmetiji, izobražujeta se na področju kmetijstva ter se v prihodnosti vidita na kmetiji. Za razliko od njiju tretja članica ekipe Katja Jeraj, ki prihaja iz Medvod, ni doma na kmetiji, temveč jo kmetijstvo zanima in se tudi izobražuje na šoli s kmetijskim programom. Kot je še dodala Bajd Frelihova, so tovrstna tekmovanja pomembna z vidika pridobivanja znanja, izmenjave koristnih informacij in ne nazadnje druženja in spoznavanja vrstnikov z enakimi interesi.

Jure Ferlan