Zmagal v preletih z jadralnim padalom

23.6.2022

Med 19. in 22. majem je v Tolminu potekalo tradicionalno mednarodno tekmovanje jadralnih padalcev Adrenalin cup. Tekmovanja se je udeležilo 93 pilotov tako iz Slovenije kot tujine. Med tekmovalci je bil tudi Marko Kejžar, član društva letalcev Kragulj s Sovodnja, ki je v razredu športnih padal kategorije EN-C pometel z vso konkurenco in zmagal.

Jadralni padalci, ki so bili razvrščeni v različne kategorije, so vzleteli iz Kobale nad Tolminom. To je izredno priljubljeno vzletišče domačih in tujih pilotov. Organizator Društvo Adrenalin Paragliding je tekmovanje razdelil na štiri naloge (taske), ki so jih piloti morali odleteti. Prva naloga je bila dolga 78,3, druga 66,7, tretja 90,3 in zadnja 56,2 kilometra.

»To je bilo moje prvo resno tekmovanje po obdobju koronavirusa in občutki v startnem cilindru niso bili najbolj prijetni, saj je bila potrebna velika koncentracija z ostalimi piloti, ko se je vsak po svoje boril za čim višjo in čim boljšo pozicijo za start,« prizna Marko Kejžar. A ne glede na neprijeten start in nekaj težav v vseh štirih dneh se je za jadralnega padalca iz Robidnice na koncu vse odlično izteklo, saj je zbral 2318 točk in tako domov odnesel svoj prvi pokal za prvo mesto v preletih z jadralnimi padali. »Zelo sem zadovoljen z doseženim ciljem v vseh štirih nalogah, končnim rezultatom in nad tem, da sem bil v treh dneh v določenih trenutkih praktično na tleh in nisem obupal. Malo manj pa sem zadovoljen s starti in z nekaterimi odločitvami v prvih treh dneh, kjer sem vedno zašel v določene težave, ki bi se jim v večini primerov zlahka izognil. A tak je naš šport: če hočeš biti prepričan o dosegi cilja, je bolje iti na pot s kolesom – in ne s padalom.«

Lidija Razložnik