Znajo se povezovati

22.12.2022

Srebrno priznanje Občine Gorenja vas - Poljane je prejela Folklorna skupina Turističnega društva (TD) Sovodenj za štiridesetletno ohranjanje plesne kulturne dediščine.

Folklorno skupino TD Sovodenj so ustanovili marca 1982. »S harmoniko se jim je na vajah in nastopih pridružila Julka Bogataj s Fužin,« so pojasnili predlagatelji priznanja. Obleke za nastope so si sprva izposojali, zdaj plešejo v gorenjski narodni noši ali pa v tako imenovani delovni noši. Njihov prvi plesni učitelj je bil Sandi Pustovrh, kasneje sta to vlogo prevzela Simona in Ljubo Šercer, sledili pa so še Viktor Kalan, Boris Jezeršek, Milan Kalan in ta čas Majda Strel, ki pripravi tudi večino odrskih postavitev.

V želji ohraniti stare ljudske običaje in plese prednikov so oblikovali plesne zgodbe Koledovanje, Gremo na bal, Urška in povodni mož, je mogoče izvedeti iz obrazložitve. Ta čas v skupini pleše 25 članov, občasno se jim še vedno pridruži harmonikarica Julka Bogataj, čeprav šteje že devetdeset let, počasi pa njeno mesto prevzemata Klemen Šturm in Klemen Filipič. Včasih se jim na nastopih pridružita še kontrabasist Damjan Vrhovnik in baritonist Marko Kokelj. Priznanje je prevzela strokovna vodja skupine Majda Strel, ki se je zahvalila lokalni skupnosti, da je prepoznala pomen njihovega dela in da torej štiridesetletni trud, ki so ga vlagali, ni bil zaman. »Delo v skupini ni enostavno – skupina je trdna toliko, kot je trden njen najšibkejši člen, zato je povezovanje zelo pomembno.« Pred njimi pa je že nov izziv, je napovedala, saj prihodnje leto načrtujejo gostovanje v Ameriki.

Mateja Rant