Znanje je edino bogastvo, ki ti ga nihče ne more vzeti

22.6.2023

Vsako leto je valeta poseben dogodek, ko se naši šolski učenci in vaši domači otroci poslavljajo od osnovne šole. To je trenutek, ki marsikoga napolni s ponosom in čustvi.

Spoštovani starši, skupaj z otroki, vzgojitelji in učitelji ste prehodili dolgo pot, polno izzivov, radosti in uspehov. Vaša brezpogojna ljubezen je bila ključna za rezultate, ki so jih vaši otroci dosegli. In četudi ste se ob tem kdaj počutili utrujene, vedite, da je bila vaša vloga nenadomestljivo pomembna. Ob tem vas želim spomniti, da vas še vedno potrebujejo. V teh velikih telesih se spretno skrivajo otroci, ki morajo pokončno odgovarjati na nove izzive. Pomagajte jim ohranjati strast do učenja in raziskovanja, pa tudi ljubezen do domačega kraja ter spoštljiv odnos do vseh ljudi in domače šole. Cenjeni vzgojitelji in učitelji, vi ste tisti, ki ste z njimi korakali skozi vrtec in osnovnošolsko izobraževanje. Vaše delo je neprecenljivo in ima dolgotrajne učinke na življenja teh učencev. Niste jih vodili samo po poti intelektualnega razvoja, temveč ste soustvarjali tudi njihove vrednote in moralna načela, ki jih bodo spremljala v širni svet. Ob vas so se učili odkrivati svoj potencial, se učili verjeti vase in si prizadevati za svoje cilje. Vašo potrpežljivost in razumevanje so nujno potrebovali, da so se lahko razvijali v svoje najboljše različice. Hvala vam za vaš trud, predanost in ljubezen do poklica. Trdno verjamem, da je vaš odnos do znanja nalezljiv. Z njim ste okužili naše učence, zato bo vaša prisotnost v njihovih življenjih ostala nepozabna. Pokazali ste jim pot čez mostove od neznanja do znanja in jih učili o vrednosti in vrednoti znanja. 

Dragi učenci, te dni se poslavljate od osnovne šole, v kateri ste pridobili znanje, veščine in vrednote. Naj vam služijo kot kompas, kajti na poti skozi življenje se vam bodo ponujale številne priložnosti in pogosto se boste morali odločati, katere izbrati in katere med njimi so za vas bolj prave od drugih. Prva odločitev je sicer že za vami, saj ste izmed mnogih že izbrali zase pravšnjo srednjo šolo in z njo vstopate v novo poglavje svojega življenja. V tem novem poglavju se ne bojte sanjati velikih sanj. Pomagale vam bodo postavljati si cilje. Vse je dosegljivo, zatorej korajžno v mislih preigravajte svoj uspeh in se z učenjem in delom potrudite, da ga uresničite.

Moram pa poudariti, da uspeh niso samo dosežki in ocene. Uspeh je tudi oblikovati se v samozavestne in odgovorne posameznike, da boste nekoč lahko vodili vaš kraj. Hkrati vam naročam: Ne pozabite biti na tej poti sočutni! Ohranite empatijo! Bodite razumevajoči drug do drugega in si pomagajte, kadar bi se kdo znašel v pretesnih čevljih! Želim vam, da bi povezanost, ki jo čutite danes, še naprej odlikovala vašo generacijo, saj v svetu, ki nas obdaja, potrebujemo drug drugega in skupaj lahko dosežemo več. Starše in prve učitelje pa le imejte vedno v svojem srcu, kajti oni razumejo, da vas omamlja pričakovanje. Mesto, v katerega odhajate, se zdi kot očarljiva knjiga, ki čaka, da jo odprete in preberete. Privoščimo vam jo. Vi pa jo skrbno berite, raziskujte različna področja in se vključujte v dejavnosti, ki vas zanimajo, da bodo le-te obogatile vaše prihodnje življenje. Vaših uspehov se bomo radi veselili z vami.

Dragi mladi Gorenjevaščani, srečno na vaši izbrani poti.

Nataša Grom