Znova igrali tenis v belem

20.7.2023

V Zavodu Poljanska dolina so v sodelovanju z občino in s Športnim društvom Partizan Gorenja vas sredi junija pripravili dvodnevni turnir Tenis v belem.

Turnir na Visokem so ob letošnjem vseslovenskem Tavčarjevem letu posvetili Tavčarjevi strasti do športa. Ivan Tavčar se je namreč v zgodovino zapisal kot prvi predsednik prvega slovenskega kolesarskega kluba, imenovanega Klub slovenskih biciklistov Ljubljana, spodbujal pa je tudi razvoj tenisa, zato je dal na Visokem že leta 1897 urediti prvo travnato teniško igrišče na Slovenskem, je spomnil župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež.

Igrišče na travi so prvič obudili že leta 2017 ob praznovanju 100-letnice povesti Cvetje v jeseni, ko so prav tako organizirali turnir dvojic v belem, kot so ga pred več kot stotimi leti že igrali na Visokem. »To čudovito igro in igralce v lepih starinskih opravah z lesenimi loparji smo lahko občudovali tudi tokrat,« je dejal župan. Dogajanje prvi dan turnirja je udeležence in obiskovalce vrnilo več kot sto let v zgodovino. Šestnajst igralcev, ki so se pomerili v igri dvojic na travnatem igrišču, med njimi dve ženski, je moralo namreč upoštevati posebno pravilo oblačenja: »Moški so morali imeti dolge bele hlače, belo srajco in baretko ter lesenega metuljčka, ženske pa belo obleko in klobuk. Igralci so morali pri igri uporabljati lesene teniške loparje,« je razložil predsednik Tenis kluba Gorenja vas Izidor Selak. V Zavodu Poljanska dolina si želijo, da bi travnato igrišče privabilo tudi profesionalne igralce tenisa in bi tako še dvignili prepoznavnost Poljanske doline.

Mateja Rant