Znova pestro dogajanje v šoli

18.11.2021

Vodstvu šole, učiteljem in učencem uspeva izvajati načrtovani pouk in dejavnosti skoraj tako kot v predkoronskih časih.

Seveda sledijo odlokom in zahtevam, s katerimi preprečujejo širjenje covida-19. Kljub številnim omejitvam so s tem, kako je potekalo šolanje do jesenskih počitnic, zadovoljni. Seveda pa si želijo "normalnega" pouka brez pandemije in novih predpisov. V časih, ko se svet spopada z agresivnim virusom, je še posebno pomembno ozaveščanje otrok in mladostnikov o tem, kako lahko vsak posameznik poskrbi za svoje zdravje. K temu pripomorejo tudi organizirani športni dnevi. Sredi oktobra so se učenci šestega razreda podali na Javorč, sedmega razreda v Vinharje in osmega razreda na Grmado. Devetošolci so se odpravili po sledeh Rupnikove linije. Za življenje je pomembno tudi praktično znanje in ustvarjanje. Učenci šestega razreda so na tehniškem dnevu kreirali izdelke iz papirja, učenci sedmega razreda pa bili aktivni na elektrotehničnih delavnicah. Osnovnošolci so se pomerili na šolskih tekmovanjih iz znanja o diabetesu in biologije. Najboljši bodo sodelovali na regijskih in državnih tekmovanjih. V tednu otroka od 4. do 10. oktobra so bile v okviru podaljšanega bivanja organizirane likovne in glasbene delavnice. Nekateri celo v pouka prostih dneh želijo nabirati znanje, ustvarjati in se družiti z vrstniki. Zanje so bile med jesenskimi počitnicami organizirane delavnice, npr. izdelovanja božično-novoletnih voščilnic in adventnih venčkov, za katere so člani planinskega krožka na pohodih nabirali material. Poudarek v tem tednu je bil na gibanju, saj so se otroci lahko udeležili dveh pohodov v hribe, prav posebna pa sta bila "jelenčkov" pohod in raziskovalni pohod s povečevalnimi stekli in kompasi do Poljan. Tudi za kulturo je bilo rezerviranih nekaj ur: poslušali so pravljice
in izdelovali lutke iz papirja. Na dveh delavnicah so igrali na različne glasbene inštrumente, zvoke pa so proizvajali tudi z rokami, nogami in prsti. V telovadnici so igrali športne in druge igre. Vsak dan je bilo poskrbljeno za od 15 do 30 šolarjev. Zagon je dobil tudi projekt Razvojni načrt šole. V šolskem letu 2021/22 bo poudarek na HOP-sporočilih – Hvala, Oprostite, Prosim. Dogovorili so se tudi za enotno zimsko dekoracijo šole, ki bo prav tako v povezavi s pozitivnimi in prijaznimi sporočili.

Od 17. novembra je obvezno samotestiranje vseh učencev v šoli trikrat na teden. Teste bodo dobili v lekarnah brezplačno, navodila za uporabo, kako ravnati v primeru pozitivnega rezultata in kam z uporabljenimi testi, pa bodo dobili tudi v šoli. Ukrep naj bi preprečeval širjenje okužbe med šoloobveznimi otroki in s tem zmanjšal število karanten celih oddelkov.

Nina Dolenc in novinarski krožek

Fotogalerija