8. februar, kulturni praznik

26.3.2020

Naj slovenska knjiga našo kulturo ohranja

Letos se je osrednja občinska prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku odvijala na Sovodnju. Z medgeneracijskim sodelovanjem in prispevki številnih domačih kulturnih ustvarjalcev smo gledalcem v kulturni dvorani postregli s poučnim in bogatim programom.

Župan Milan Čadež je v svojem govoru spomnil na vrednost lepe slovenske besede tudi skozi dela Ivana Tavčarja in obletnice, povezane s pisateljem in njegovo ženo Franjo. Dodal pa je tudi zavedanje in pohvalo, da ima kultura na Sovodnju že dolgo in bogato tradicijo.

Pod naslovom Naj slovenska knjiga našo kulturo ohranja smo želeli spomniti na pomen in ohranjanje slovenskega jezika skozi govor in v knjigah. Po literarni predlogi Mojiceje Podgoršek, O mlinarju, ki je za knjigo mlin prodal, smo skozi sedem igranih prizorov pokazali utrinke življenja mladega Primoža Trubarja vse do ideje in uresničitve obeh njegovih knjig, Abecednika in Katekizma v slovenskem jeziku. Med igranimi prizori učencev dramske skupine, igralcev Neč Bat Teatra, turističnega društva in društva upokojencev so dogajanje s pesmijo in glasbo popestrili pevci mešanega cerkvenega pevskega zbora, pevke Grabljice, citrarka, učenci orffovega ansambla s pevci in plesalci. V znamenju našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna je bil uvod v prireditev s himno in zaključek s plesom folklorne skupine, ki je v splet in divji ples valov vključila tudi prevzetno Urško in povodnega moža. Igrani prizori in zadnji ples so se odvijali na odru, glasbene točke pa kar v ospredju dvorane. Tehnični mojstri kulturno-umetniškega društva so lahko primerno osvetlili tudi te nastopajoče, saj so konec preteklega leta preuredili in posodobili celotno električno napeljavo.

Dogodek je spremljala polna dvorana obiskovalcev, ki so domov odhajali s prijetnimi vtisi. Po odzivu sodeč smo nastopajoči ponovno dokazali, da pri nas na Sovodnju kultura zares živi v različnih oblikah in odtenkih, in to pri vseh generacijah, od najmlajših do tistih v zrelejših letih. Skupaj zmoremo marsikaj in znamo to posredovati tudi na takih pomembnih dogodkih, pa čeprav uberemo pot mimo običajnega protokola.

Milka Burnik

Fotogalerija