8. redna seja občinskega sveta

26.3.2020

O Civilni zaščiti ter sofinanciranju športa in ljubiteljskih kulturnih dejavnosti

Občinski svetniki so se na 8. redni seji občinskega sveta, ki je potekala zadnji četrtek v februarju, med drugim seznanili z načrtom dela občinskega štaba Civilne zaščite, obravnavali so Letni program športa za leto 2020, potrdili spremembe odloka o medobčinskem inšpektoratu in redarstvu ter potrdili osnutek novega Pravilnika o sofinanciranju programov ljubiteljskih kulturnih dejavnosti v občini.

Pobude in vprašanja občinskih svetnikov so bila tokrat v veliki meri usmerjena v zagotavljanje kakovostne pitne vode, opozorili so na močan vonj vode po kloru, zanimale so jih možnosti iskanja novih virov pitne vode. Roman Kokalj je izpostavil več problemov, s katerimi se soočajo prebivalci Fužin, kot je na primer dotrajan most čez Hobovščico, in pozval, naj medobčinski redarji prehitre voznike lovijo tudi po drugih vaseh, ne le na ustaljenih mestih po občini. Janeza Horvata je zanimal napredek pri projektu vzpostavitve kolesarskega omrežja, ki ga vodi Direkcija za infrastrukturo in ki bo med seboj povezal različne občine.

V nadaljevanju so se svetniki seznanili in soglasno podprli načrt dela na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki ga izvaja Civilna zaščita. Predstavil ga je poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Primož Kokalj, ki je dejal, da je cilj varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami zmanjšanje števila nesreč ter preprečitev oziroma zmanjšanje žrtev in drugih posledic teh nesreč. V Civilni zaščiti so pregledali stanje na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v Občini Gorenja vas - Poljane ter oblikovali seznam prioritetnih nalog, ki jih sproti dopolnjujejo. Povezujejo se tudi s štabi CZ sosednjih občin, s čimer krepijo sodelovanje za primer nesreč in skrbijo za lažji pretok informacij. Pomladi so načrtovali tudi izvedbe delavnic uporabe avtomatskih defibrilatorjev (AED), a so jih zaradi izrednih razmer v povezavi s koronavirusom prestavili na jesen.

Občinski svetniki so sprejeli tudi Letni program športa v Občini Gorenja vas - Poljane za leto 2020, ki za to koledarsko leto določa športne programe in področja, ki se bodo sofinancirali. Za športne programe, razvojne dejavnosti, delovanje športnih organizacij in izvedbo za občino pomembnih športnih prireditev je namenjenih 67.000 evrov, kar je malenkost več kot za leto 2019 in je predmet javnega razpisa (objavljen je na 25. strani). Za športno infrastrukturo pa se namenja 39.470 evrov. Od tega bo 25.000 evrov namenjenih za telovadnico Gorenja vas, 9.470 evrov za vzdrževanje športnih objektov in 5.000 evrov za ureditev kopališča Škribovc na Trebiji.

Potrdili so še spremembe in dopolnitve odloka skupnega medobčinskega inšpektorata in redarstva, kjer je dodana naloga izvajanja pravne službe. To sicer skupna občinska uprava opravlja že sedaj in poleg kadrovskih postopkov vključuje tudi delo sprejemne pisarne, področje splošnih zadev, reševanje pritožb in druge zadeve s tega področja.

Šesto točko dnevnega reda, to je sprejem predloga odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo, so umaknili z dnevnega reda. Predlog bodo pred naslednjo sejo občinskega sveta podrobno obravnavali na pristojnem odboru za prostorsko planiranje in varstvo okolja.

Občinski svetniki so obravnavali tudi osnutek Pravilnika o sofinanciranju programov ljubiteljskih kulturnih dejavnosti v občini. Ta med drugim vključuje spremembe glede priprave gradiv, sodelovanje na občinskih prireditvah, dodan je 15. člen, ki v določenih primerih omogoča, da župan izda sklep o financiranju kulturnega projekta iz interventnih sredstev občine brez javnega razpisa. Osnutek so soglasno potrdili, sledila bo javna obravnava in nato še enkrat sprejem končnega predloga na eni od prihodnjih sej.

Na seji so tudi imenovali Danijelo Titan za predstavnico občine v svetu zavoda Gorenjske lekarne.

Tina Dolenc