Aktualno

25.9.2020

  

Nova elektronska cestna tehtnica
Zbirni center Todraž je po novem opremljen tudi z elektronsko cestno tehtnico, katere merilno območje sega od dvajset do petdeset tisoč kilogramov. Uporaba tehtnice je mogoča po predhodnem dogovoru po telefonu (04 518 31 22 ali 04 518 31 00). Zbirni center Todraž obratuje ob ponedeljkih od 9. do 17. ure, ob sredah od 8. do 17. ure in vsako drugo soboto v mesecu od 8. do 12. ure. Ob praznikih je zbirni center zaprt.

Nadaljujejo asfaltiranja po krajevnih skupnostih
V okviru rednih vsakoletnih asfaltiranj, ki jih opravijo po krajevnih skupnostih, so v občini Gorenja vas - Poljane že končali asfaltiranje v krajevni skupnosti Lučine, kjer so asfaltirali dva odseka, in sicer pri odcepu Podložar in v Golem Vrhu v dolžini 250 metrov. V krajevni skupnosti Poljane so v Malenskem Vrhu asfaltirali križišče in petstometrski odsek ceste proti Ajnžuc, na relaciji Srednja vas–Brda pa so obnovili dva krajša odseka, so razložili na občini. V krajevni skupnosti Sovodenj so asfaltirali 350-metrski odsek ceste Laniše–Lisjak, v Podjelovem Brdu pa sedemdestmetrski odsek ceste Grapa–Kalar–Jeram. Dela nadaljujejo v krajevnih skupnostih Gorenja vas in Trebija, končali pa jih bodo predvidoma do konca oktobra, so še dodali na občini.

Pospravljajmo za svojimi štirinožnimi prijatelji
Vse večji problem v občini predstavljajo pasji iztrebki, ki jih pospravijo le redki lastniki psov. Razlogi za pospravljanje so (poleg bontona) še vsaj trije: veterinarski, higienski in okoljski. Z okoljevarstvenega vidika je pobiranje iztrebkov pomembno, saj pride pri pasjih iztrebkih do onesnaženja zemlje in vode. Pasji iztrebki, če se znajdejo v krmi, sicer neposredno ne ogrožajo zdravja z onesnaženo krmo nahranjenih živali, so pa lahko nevarni kot posredniki bolezni. Pogosto so namreč prenašalci okužb in zajedavcev. Pobrane iztrebke je treba odvreči med splošne komunalne odpadke. Če tega ne storimo, nas lahko občinski redar ali inšpektor kaznuje za prekršek – a le na javnih površinah.

Prosti vadbeni termini v Športni dvorani Gorenja vas
V Športni dvorani Gorenja vas od začetka septembra že potekajo treningi in rekreacijske vadbe, seveda ob upoštevanju vseh priporočil in navodil NIJZ. Ker je po zaključenem razpisu za najem vadbenih prostorov ostalo še nekaj prostih terminov za vadbo, se zainteresirani lahko obrnejo na Zavod Poljanska dolina, in sicer na telefonsko številko 031 720 573 ali e-naslov zavod@poljanskadolina.com.

Krajevni urad znova odprt po ustaljenem urniku
Krajevni urad v Gorenji vasi od septembra dalje znova posluje po ustaljenem urniku, so sporočili z Upravne enote Škofja Loka. Uradne ure krajevnega urada so ob torkih od 8.00 do 15.30. Za vse informacije je mogoče poklicati na telefonsko številko 041 741 738, pišete jim lahko tudi na elektronski naslov ue.skofjaloka@gov.si.

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav
Vlada RS je tako kot več evropskih držav vzpostavila aplikacijo za varovanje zdravja in življenja ljudi #OstaniZdrav. Aplikacija je za uporabnike prostovoljna in brezplačna, prav tako je prilagojena slovenskim standardom varovanja osebnih podatkov. Uvedba aplikacije je dodatni preventivni ukrep in ščiti tako zdravje posameznikov kakor javno zdravje. Njena uporaba je v veliko pomoč epidemiologom pri obvladovanju širjenja virusa. Aplikacijo si na pametne prenosne telefone namestimo povsem prostovoljno, v našem vsakdanu pa ima sicer še naprej osrednjo vlogo dosledno upoštevanje drugih preventivnih ukrepov: vzdrževanja zadostne medsebojne razdalje, rednega umivanja in razkuževanja rok in nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu. Aplikacija #OstaniZdrav pomaga pri zajezitvi in obvladovanju širjenja okužb z novim koronavirusom, zmanjšuje obremenjenost zdravstvenega sistema in tako omogoča, da država z milejšimi ukrepi obvlada virus. Aplikacija #OstaniZdrav nas opozori, da smo bili v stiku z okuženim, zato obstaja večje tveganje, da smo se okužili tudi sami. Tako že takoj po opozorilu, ki ga prejmemo od mobilne aplikacije, ravnamo še odgovorneje: opazujemo svoje počutje in ob prvem zaznavanju simptomov stopimo v stik z osebnim zdravnikom, se ne družimo, še posebno ne z ranljivimi posamezniki, in še dosledneje izvajamo preventivne ukrepe (higiena rok in kašlja, nošenje mask in ustrezna medsebojna razdalja).
Vse pomembne informacije o aplikaciji #OstaniZdrav najdete na spletnem mestu Vlade Republike Slovenije.

Senzorična ocenjevanja
Razvojna agencija Sora bo v petek, 25. septembra, na Biotehniški fakulteti in v ponedeljek, 28. septembra, v Biotehniškem centru Naklo organizirala senzorična ocenjevanja. Izdelke za ocenjevanje je mogoče dostaviti na Razvojno agencijo Sora do četrtka, 24. septembra. Na biotehniški fakulteti se senzorično ocenjujejo alkoholne pijače ter drugi sadni in zelenjavni izdelki, v Biotehniškem centru Naklo pa pekovski, mlečni in mesni izdelki.