Aktualno

4.2.2021

   

Zbornik Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas še na voljo

Že dober mesec je med bralci domoznanski zbornik Gorenjevaško in Hotaveljsko skozi čas – prava mala enciklopedija obeh območij. Knjiga na več kot šeststo straneh, za katero je prispevke napisalo več kot sedemdeset avtorjev, je opremljena s 673 fotografijami in 122 dokumenti, med katerimi so številni v kar devetih obširnejših poglavjih objavljeni prvič. Zapisi se dotikajo krajev in ljudi, odstirajo preteklost, predstavljajo prelomne čase, vzgojo in izobraževanje, prizadevanja za boljši kos kruha, skrb za zdravje, društveno in družabno življenje ter soustvarjalce vsakdana. Knjiga bi lahko našla mesto v vsakem domu teh krajev, lahko pa bi bila tudi primerno darilo mlajšim in vsem tistim, ki so se odselili in so nekoč živeli med nami. Na voljo je med uradnimi urami ob sredah med 15. in 17. uro v prostorih KS Gorenja vas ter pri članih uredniškega odbora: Valentin Bogataj (040 377 356, bogataj.val@gmail.com), Mirjana Možina (051 684 837, mirjana.mozina@gmail.com), Silvo Pivk (041 720 091, silvo.pivk@mail.com), Damjana Peternelj (041 456 469, damjana@rdp.si). Vabljeni k nakupu in branju.

Krajevni urad znova odprt

Z Upravne enote Škofja Loka so sporočili, da so od 11. januarja ponovno odprti krajevni uradi. Krajevni urad Gorenja vas deluje po ustaljenem urniku, to je vsak torek med 8. in 15.30. Za obisk krajevnega urada morajo stranke glede na splošno epidemiološko stanje v državi rezervirati termin po telefonu 041 741 738. "Če želijo stranke upravne storitve opraviti na sedežu upravne enote na Poljanski cesti 2 v Škofji Loki, morajo prav tako rezervirati termin po telefonu (04 511 23 60) ali po elektronski pošti (ue.skofjaloka@gov.si)," so še pojasnili na Upravni enoti Škofja Loka.

Znani rezultati senzoričnega ocenjevanja

Konec novembra so na Razvojni agenciji Sora (RAS) prejeli rezultate senzoričnega ocenjevanja sadnih in zelenjavnih izdelkov na biotehniški fakulteti. Od osmih ocenjenih izdelkov s Škofjeloškega jih je pet doseglo ustrezno število točk za zlato priznanje – čaj za lepši dan, svetlo ale pivo, specialno temno pivo, stročji fižol v kisu in sušena zelenjava v soli. En izdelek je dobil srebrno priznanje – svetlo ale pivo Žerouc, eden bronasto – domač terjak, enemu pa je zmanjkalo zgolj pol točke za prejem bronastega priznanja, so pojasnili na RAS. Prejemniki priznanj iz občine Gorenja vas - Poljane so: Ana in Miha Gantar iz Žirovskega Vrha sv. Urbana (Kmetija Jeran), Milena in Franc Miklavčič iz Dolenje Ravni (Martinuc) ter Igor in Irena Bogataj s Fužin (Kmetija Lojz).

Tržnice kmetijskih pridelkov in izdelkov tudi letos

Na Razvojni agenciji Sora bodo ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa tudi letos tudi letos pripravljajo tržnice kmetijskih pridelkov in izdelkov. V Gorenji vasi jih bodo organizirali občasno oziroma priložnostno in bodo vključevale tudi drugo lokalno dogajanje. Pri oblikovanju ponudbe na tržnicah bodo sodelovali ponudniki blagovne znamke Babica in Dedek ter drugi ponudniki s pekovskimi izdelki, s sirom in drugimi mlečnimi izdelki, rezanci, izdelki iz sadja ter drugimi vložninami, naravnimi kozmetičnimi izdelki, slovenskim medom ter izdelki domače in umetnostne obrti. Za popestritev dogajanja pa vabijo k sodelovanju tudi lokalna društva, šole, mlade glasbenike, likovne ustvarjalce …

Vabilo k sooblikovanju Okusov Škofjeloškega

Gostinske ponudnike, turistične kmetije in ponudnike lokalnih živil na Škofjeloškem Razvojna agencija Sora (RAS) znova vabi, da sodelujejo pri nadgradnji kulinarične ponudbe območja s poudarkom na hišnih specialitetah oziroma jedeh iz lokalnih surovin. Prav tako jih vabijo k sodelovanju na kulinaričnem festivalu, ki ga bodo zaradi epidemioloških razmer najverjetneje izvedli v začetku prihodnjega leta. "Tisti, ki še niste vrnili vprašalnikov, ki smo vam jih pošiljali konec novembra in v začetku decembra lani, jih čim prej izpolnite in pošljite na andreja.kriznar@visitskofjaloka.si ali kristina.miklavcic@ra-sora.si ter sooblikujte Okuse Škofjeloškega," poziva RAS.

Delovna razmerja in epidemija

Razvojna agencija Sora v okviru projekta SPOT svetovanje Gorenjska v sredo, 10. februarja, od 17. ure do 19.15 pripravlja spletno delavnico z naslovom Obisk delovnega inšpektorja za področje delovnih razmerij ter pogosta vprašanja in odgovori, povezani z epidemijo covida-19. Predavateljica Nina Scortegagna Kavčnik bo spregovorila o pravicah delodajalca v inšpekcijskem postopku, pooblastilih inšpektorjev za delo in postopkih nadzora ter najpogostejših kršitvah delodajalcev in tudi o plačilu za delo, delovnem času, odmorih in počitku, evidencah na področju dela in pogodbah o zaposlitvi. Zadnji del delavnice bo namenjen pogostim vprašanjem, povezanimi z epidemijo covida-19 s področja delovnih razmerij. Delavnica je brezplačna, prijave pa so obvezne, saj je število mest omejeno.

Slovenska podjetja na Kickstarterju

Razvojna agencija Sora v okviru projekta SPOT svetovanje Gorenjska v sredo, 3. marca, od 17. ure do 19.15 pripravlja delavnico z naslovom Na Kickstarterju sedaj tudi slovenska podjetja. Po več kot desetih letih od ustanovitve najbolj znane svetovne platforme za množično financiranje Kickstarter je namreč ta uradno začela delovati tudi v Sloveniji, tako da je od septembra lani mogoče kampanjo prijaviti tudi s slovenskim podjetjem. "Pred tem so se morali mladi slovenski podjetniki in preostali, ki so se odločili za odhod na Kickstarter, povezati z nekom, ki je imel podjetje registrirano v ZDA oziroma kasneje še v Veliki Britaniji, Nemčiji in nekaterih drugih državah," pojasnjujejo na Razvojni agenciji Sora. Na delavnici bo na vprašanja v zvezi z omenjeno platformo za množično financiranje skušal odgovoriti strokovnjak za Kickstarter Žiga Berce, ki je doslej uspešno vodil in svetoval več kot tridesetim kampanjam, ki so zbrale več kot dva milijona evrov sredstev. Je tudi eden izmed treh ustanovnih članov Slovenia crowdfunding meetups, ki so lani Kickstarter pripeljali v Slovenijo. Delavnico bodo izvedli v obliki webinarja na videokonferenčni platformi Zoom. Število mest je omejeno, zato se je treba prijaviti. Vsem prijavljenim bodo nekaj dni pred delavnico na njihov elektronski naslov poslali navodila in povezavo za prijavo na delavnico.

Mateja Rant

Javni razpis za dolgoročne in kratkoročne kredite

Obveščamo vas, da je v okviru Kreditne sheme, v katero svoja finančna sredstva združujejo občine Škofja Loka, Gorenja vas - Poljane, Železniki in Žiri ter Območna obrtno-podjetniška zbornica Škofja Loka, odprt javni razpis za dolgoročne in kratkoročne kredite, ki se dodeljujejo podjetjem in dopolnilnim dejavnostim na kmetijah iz že omenjenih občin.
Dolgoročni krediti se v okviru javnega razpisa dodeljujejo za obdobje do 10 let, po obrestni meri 6-mesečni EURIBOR + 2,5 %.
Pridobite jih lahko za:
- nakup stavbnega zemljišča in njegovo komunalno opremo,
- nakup, graditev in adaptacijo poslovnih prostorov ter
- nakup opreme in kmetijske mehanizacije.
V okviru javnega razpisa lahko pridobite največ 100.000,00 EUR dolgoročnega kredita.
Prav tako so v okviru Kreditne sheme na voljo sredstva za kratkoročne kredite. Kratkoročni krediti so namenjeni financiranju tekočega poslovanja. Do vrednosti 50.000,00 EUR jih lahko za obdobje do 1 leta pridobite po obrestni meri 2,5 %, nominalno.
Za podrobnejše informacije se obrnite na Razvojno agencijo Sora, Poljanska c. 2, Škofja Loka, tel. št. 04 50 60 220.

Razvojna agencija Sora, d. o. o.