Brez zabojnikov za mešano embalažo

23.10.2020

Obveščamo vas, da bodo v oktobru iz ekoloških otokov oziroma zbiralnic občine odstranjeni zabojniki za zbiranje mešane embalaže, to je odpadne embalaže iz kovin, plastike in sestavljenih materialov.

V zvezi s tem vas prosimo, da na ekološke otoke od 10. novembra dalje ne odlagate več mešane embalaže. Namen spremembe je izboljšanje stanja ekoloških otokov. Občasne viške mešane embalaže je še vedno mogoče oddati tudi v zbirni center Todraž.
Če v vašem objektu nastane večja količina embalaže, kot jo lahko odložite v hišni zabojnik, vas vabimo, da objekt opremite z dodatnim ali večjim zabojnikom. Vsi, ki za oddajo uporabljate tipizirane vreče, lahko na vaši krajevni skupnosti prevzamete dodatne vreče. Naročilo dodatnih zabojnikov je mogoče na sedežu Občine Gorenja vas - Poljane, prek elektronskega naslova praznenje.greznic@obcina-gvp.si ali prek telefonske številke 04 5183122.
Skladno z Uredbo o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov (URL, št. 33717, v nadaljevanju Uredba) in Odlokom o ravnanju s komunalnimi odpadki in drugimi vrstami odpadkov v občini Gorenja vas - Poljane (URL, št. 50/19, v nadaljevanju Odlok) se zaradi zbiranja mešane embalaže po sistemu od vrat do vrat lahko opusti zbiranje le-te na ekoloških otokih. Zbiranje mešane embalaže po sistemu od vrat do vrat poteka v naši občini že od leta 2008. Odstranitev zabojnikov za mešano embalažo z ekoloških otokov je stopila v veljavo z uveljavitvijo zgoraj navedene državne uredbe (15. 7. 2017) oziroma odloka (24. 8. 2019). Skladno z Odlokom je potrebno, da so vsa odjemna mesta opremljena z dovolj velikim zabojnikom/zabojniki oz. tipiziranimi vrečami (za odjemna mesta, ki so od poti smetarskega vozila oddaljena nad 200 metrov, in objekti brez prebivalcev s stalnim prebivališčem).
Odlok določa, da mora minimalni skupni volumen zabojnika/zabojnikov oziroma tipiziranih vreč zagotavljati najmanj 30 litrov prostora na osebo na območju z enkrat mesečnim zbiranjem oz. 24 litrov na osebo na območju z dvakrat mesečnim zbiranjem. Če na odjemnem mestu nastane večja količina mešane embalaže, pa mora biti skupen volumen zabojnikov oziroma vreč ustrezno večji, da se vanj/vanje lahko odloži vsa nastala mešana embalaža. Oprema z dodatnimi oz. večjimi zabojniki pri posameznih gospodinjstvih je potekala konec lanskega in v začetku letošnjega leta.
V primeru nejasnosti smo vam na voljo na telefonski številki 04 5183122.

Kristina Knific