Dan oglarjev na Starem vrhu

25.9.2020

Letošnji 49. Dan oglarjev na Starem vrhu, ki vsako leto poteka prvo nedeljo v avgustu, je bil zaradi covida-19 dlje časa pod vprašajem.

Dolgoletna tradicija praznika oglarjev in etnološke prireditve, ki poteka na ta dan na Grebljici pod Starim vrhom, se niti ob grožnji z novim koronavirusom ni prekinila. Etnološki in zabavni del sta bila odpovedana, kar je seveda povsem razumljivo. A oglarji so svoje delo vseeno opravili. V tednu pred odpovedano prireditvijo so postavili kopo in jo po prihodu pohodnikov tudi svečano prižgali. Kopa se je kuhala dober teden in v tem tednu so bili oglarji noč in dan pri njej in jo pazili. Seveda so bili veseli vsakega obiska in so bili pripravljeni vsakemu obiskovalcu pokazati in razkazati delo in opravila koparja.
Pohod med gorami pa je kljub razmeram s korono potekal nemoteno, če k temu ne prištejemo dežja, pravzaprav prave plohe, ki se je na Grebljici zlila na pohodnike že prav na začetku pohoda. Zaradi dežja je bil pohod malce prilagojen in ni potekal po vseh tamkajšnjih gorah kot običajno – Koprivnik, Mladi in Stari vrh, ampak so se pohodniki pod naštetimi gorami odpravili do Gorenje Žetine do Andrejona in se nato vrnili na izhodišče. Ker je dež med potjo ponehal, so pohodniki vseeno naredili še ovinek do najmanjšega med griči Starega vrha in se mimo gostišča na Starem vrhu vrnili na Grebljico. Tu so skupaj z oglarji prižgali oglarsko kopo in tako kljub vsem letošnjim omejitvam vseeno zaznamovali že 49. Dan oglarjev.

Hermina Jelovčan