Dan oglarjev v znamenju petdesetletnice

22.9.2022

Prvo nedeljo v avgustu so na Grebljici pod Starim vrhom ponovno pripravili etnološko prireditev Dan oglarjev, ki je od blizu in daleč privabila ogromno število obiskovalcev. Prireditev je bila letos še posebno svečana, saj je minilo je že 52 let od prvega sestanka pri Žgajnarju v Zaprevalu, ko so predlagatelji in predlagateljice ustanovili Turistično društvo Stari vrh.

Zaradi znane situacije v zvezi z epidemijo covida-19, ko je bila odpovedanih večina družabnih dogodkov, petdesete obletnice tega dogodka pred dvema letoma niso mogli primerno zaznamovati. Tokrat so se na praznovanje pripravljali že nekaj mesecev prej.

Praznični dan so začeli pohodniki, ki so se že ob osmi uri zbrali na Grebljici, kjer so potekale še zadnje priprave pred prihodom gostov, in se podali na pohod med gorami. Po vrnitvi na izhodiščno točko se je že začela etnološka prireditev Dan oglarjev. Kot vsako leto pred korono so domači obrtniki prikazovali svoje delo in opravila, ki so povezana z žaganjem, obdelovanjem lesa in pripravo drv. Gozdarji so žagali drva in jih cepili, tesarji so ročno pripravljali deske. Pletar je izdeloval košare. Tudi za pravo orodje za gozdarje je poskrbel kovač. Osrednji dogodek je bil prižig oglarske kope. Ta čast je letos pripadla županu Občine Gorenja vas - Poljane Milanu Čadežu ter poveljniku Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Javorje Janezu Oblaku in predsedniku PGD Javorje Igorju Aliču. Niko Kokalj in Peter Cankar sta odigrala skeč z naslovom Spoved mladega oglarja. Skozi pogovor so predstavili delovanje društva v vseh petdesetih letih. Gostje so se v dvojicah preizkusili na svetovnem prvenstvu v pajsanju hloda. Obenem pa je potekala tudi dobrodelna dražba rokavic, ki jih je podaril veliki športnik Jan Oblak, s katerimi uspešno zastopa nogometni klub Atletico Madrid. Denar je bil podarjen domačemu gasilskemu društvu Javorje.

Precejšnjo pozornosti med obiskovalci je pritegnil velik pano, na katerem je zbranih več kot trideset fotografij, ki lepo orisujejo delo društva v vseh petdesetih letih. Pano si je še vedno moč ogledati na Grebljici, kjer je primerno shranjen pod streho na plesišču. Še več fotografij iz vseh petdesetih let pa je zbranih v knjigi 50 let turističnega društva Stari vrh, ki jo je društvo izdalo ob obletnici. Knjiga je zanimiv dokument o delu in trudu vseh članov društva, ki so vse od ustanovitve pripravljali tudi prireditev Dan oglarjev na Starem vrhu, ki ji je posvečen dobršen del knjige.

Harmina Jelovčan