Dostopni turizem

21.4.2022

Zavod Poljanska dolina se je udeležil predavanja o dostopnem turizmu, ki ga je za konzorcij Slovenia Green organiziral Goodplace v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo, izvajal pa ga je Zavod Brez ovir.

Od 15 do 20 odstotkov svetovnega prebivalstva se srečuje z neko obliko funkcionalne oviranosti, ta odstotek pa predvsem zaradi staranja prebivalstva stalno narašča. V Sloveniji je tako okrog 170 tisoč ljudi z eno od oblik funkcionalne oviranosti, ki jo delimo na gibalno, psihično, intelektualno in senzorno oviranost.

Za dopustovanje oseb s posebnimi potrebami je potrebnega ogromno predhodnega načrtovanja, medtem ko je navadno prva ovira že pomanjkanje informacij za dostopnost do posameznih storitev. Zato je treba imeti prostore pravilno označene in urejene za posamezne tipe oviranosti. Univerzalne rešitve ni, saj je treba vsak prostor posebej pregledati in oceniti prilagoditve. Ponudniki večinoma ne poznajo in nimajo izkušenj z zagotavljanjem ustrezne dostopnosti, Zavod Brez ovir pa ponuja konkretne predloge za ureditev in postavitev pripomočkov, ki prispevajo k večji dostopnosti v praksi. Ponujajo tudi brezplačna svetovanja.

Za konec pa omenimo še zakon o izenačevanju možnosti invalidov, ki med drugim naroča, da je treba do leta 2025 primerno prilagoditi objekte in površine v javni rabi – od knjižnic, kavarn in muzejev do frizerskih in kozmetičnih salonov.

Kristina Bogataj