Dvajseti Teden podeželja na Loškem

22.9.2022

V prvem tednu oktobra se bo na Loškem zvrstil že 20. Teden podeželja. Namen dogodka v organizaciji Razvojne agencije Sora (RAS) s partnerji je promocija podeželja in dejavnosti na podeželju, izobraževanje ponudnikov ter predstavitev rezultatov razvojnih aktivnosti na Škofjeloškem in načrtovanje novih.

Teden se bo začel in sklenil s tržnico kmetijskih pridelkov in izdelkov na že znanih lokacijah, v Gorenji vasi bo 8. oktobra. Na tržnicah se bodo predstavili ponudniki visokokakovostnih izdelkov, lokalna društva in zanimivi posamezniki. 

Na ogled bo Paviljon Medena zgodba in Center domače in umetnostne obrti na Mestnem trgu. Poskrbljeno bo za kulturni program in delavnice za otroke. Prvega oktobra bo možen voden ogled po utrdbah Rupnikove linije na Golem vrhu, teden kasneje pa Dvorca Visoko. Na kmetiji pr' Bukovc v Žirovskem Vrhu bo 4. oktobra praktična delavnica Prva pomoč pri manjših nesrečah in telesnih poškodbah. Enourno delavnico bo izvedla dipl. med. sestra Maja Kumer Trček. Informacije in prijave pri Vanji Frlic Šturm, Društvo za razvoj podeželja Resje, na telefonski št. 040/466-056 ali po e-pošti: razvojpodezelja.resje@gmail.com. Dan kasneje bo v veliki sejni sobi UE Škofja Loka delavnica Kako izkoristiti Facebook za promocijo vaših izdelkov. Delavnico, razdeljeno na teoretični in praktični del, bo vodila marketinška strokovnjakinja Tanja Ciglarič. Delavnica Potenciali za izvedbo aktivnosti ter investicij lokalnih društev in nevladnih organizacij preko projektov LAS Loškega Pogorja bo 6. oktobra med 9.30 in 12.30 v Dvorcu Visoko. Strokovna ekskurzija s predstavitvijo primerov dobrih praks dopolnilnih dejavnosti na Škofjeloškem in z ogledom cerkve v Crngrobu, v organizaciji RAS in sodelujočih partnerjev projekta Crngrob naokrog, bo 7. oktobra. Ogledi kmetij z degustacijami in kosilom na turistični kmetiji so za udeležence brezplačni. Prevoz do lokacij je v lastni organizaciji. Zbirno mesto je ob 9. uri na parkirišču ob informativnih tablah v Crngrobu, pod vznožjem cerkve. Število mest je omejeno, obvezne so prijave. Ta dan Zavod Poljanska dolina organizira tudi oglede Šubičeve hiše ob 10. in 12. uri ter ob 13.30.

Osmega oktobra bo med 10. in 12. ter 13. in 15. uro Dan odprtih vrat Čebelarskega doma v Brodeh. Ob 11. in 14 uri bo organizirano vodenje po čebelarski učni poti. Informacije in prijave večjih skupin na pohod: Aleš Demšar, ČD Škofja Loka, telefonska št. 041/482-982 ali e-pošta: ales.demsar05@gmail.com in loski@cebelarji.si.

Za ostale delavnice, kjer ni navedenih kontaktnih podatkov, so dodatne informacije in prijave na voljo pri Kristini Miklavčič, RAS, na telefonski št. 04/50-60-225 in 040/769-527 ali po e-pošti: kristina.miklavcic@ra-sora.si.

Lidija Razložnik