Dvorec Visoko skozi kulinariko

25.3.2021

Odkar nas je epidemija covida-19 začasno ustavila pri poslovanju, smo čas posebej posvetili pripravi dogodkov, ki jih želimo deliti z obiskovalci ob ponovnem odprtju.

Slovenija je letos gastronomska regija in izkoristili bomo priložnost, da se tudi Dvorec Visoko predstavi in doda kanček na področju zdravega in sonaravnega bivanja v lokalnem okolju ter trajnostnega razvoja gastronomije. Organizirali bomo kulinarične dogodke v prepletu s kulturo in glasbo. Zelo zadovoljni smo z odzivom na povabilo raznih društev, ponudnikov, umetnikov in tako bo Dvorec Visoko še lepši in še bolj vesel ob druženju. Za nas to pomeni odskočno desko za izvedbo še več tovrstnih dogodkov.

Posest Kalanovih z zadnjo gospodarico in gospodinjo Ano Kalan nam bo navdih in izhodišče za pripravo dogodkov. Visoška kuhinja in posebni praznični obredi so zbrani v knjigi Ta dobra stara kuha, za katero je s ponatisom poskrbel pravnuk Pavle Hafnar. K sodelovanju smo povabili višjo gostinsko šolo, skupaj bomo v pomladnih mesecih pripravili poseben dogodek na temo binkošti, ki je za posest Kalanovih predstavljal poseben praznik. Nanj se pripravljamo z vso pozornostjo, da nam uspe združiti sedanjost s preteklostjo in predstaviti del visoške kulinarike. Sledili si bodo različni dogodki skozi celo poletje do pozne jeseni.

V Dvorcu Visoko bomo izvajali že utečeno redno mesečno vodenje – vsako drugo soboto v mesecu v družbi lokalnega ponudnika. Prvo vodenje bo 10. aprila, in sicer skupaj s sirarno Pustotnik iz Gorenje vasi. O vseh drugih dogodkih pa vas bomo obveščali sproti, upamo le, da nam bo epidemija dopustila njihovo izvedbo.

Martina Ambrožič Tušar