Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad

24.9.2019

Nov javni poziv in prenovljena spletna stran

Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad, ima od septembra dalje prenovljeno spletno stran, dostopno na naslovu www.ekosklad.si, ki omogoča boljšo preglednost ter hitrejši dostop do želenih vsebin, pomoč pri izpolnjevanju vloge ter elektronsko naročanje na brezplačno energetsko svetovanje, ki je za prebivalce Poljanske doline najbližje v Škofji Loki.

Pomembna novost spletne strani je možnost izpolnitve vloge za subvencijo, kjer je občanom v pomoč spletno orodje. Še vedno pa je vlogo po izpolnitvi potrebno dostaviti na Eko sklad, saj je zaradi zakonskih zahtev za dodelitev spodbude potrebna originalno podpisana vloga. V prihodnosti je predvidena elektronska oddaja vlog v celoti.

Nov javni poziv
Junija je Eko sklad objavil nov javni poziv (74SUB-OB19), ki je po vsebini nadaljevanje enega od prejšnjih pozivov (54SUB-OB17), kjer so občani lahko pridobili nepovratne finančne spodbude za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb, od vgradnje kolektorjev in toplotne izolacije do zamenjave oken ali kurilnih naprav. Bistvena sprememba pri samem postopku je, da se vloga zdaj odda po zaključku naložbe. Pri prejšnjem javnem pozivu je namreč veljalo, da je potrebno vlogo s pripadajočimi prilogami poslati na Eko sklad pred pričetkom izvedbe, vlagatelj pa je lahko zaključno dokumentacijo posredoval v roku enajstih mesecev od prejema odločbe o pridobitvi sredstev.

Nekatere subvencije so višje
Višina spodbude pri vgradnji solarnega ogrevalnega sistema je zvišana na 30 odstotkov priznanih stroškov naložbe. Še vedno se za zamenjavo stare kurilne naprave lahko pridobi višja višina subvencije, za območje Poljanske doline je to 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 4.000 evrov za kurilno napravo na lesno biomaso, in do 40 odstotkov priznanih stroškov naložbe oziroma 2.500 evrov za ogrevalno toplotno črpalko tipa zrak/voda pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo toplotno črpalko. Pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo je zdaj tudi natančno opredeljeno, da se za pridobitev višje spodbude ne upošteva, če gre za zamenjavo stare lokalne kurilne naprave ali električne ogrevalne naprave oziroma toplotne črpalke. S 1. januarjem 2020 se začne uporabljati nova evropska uredba, in kotli, kupljeni po 31. decembru 2019, bodo morali ustrezati pogojem, ki jih ta določa. Pri zamenjavi oken in balkonskih vrat so priznani strošek naložbe zdaj tudi zunanja vhodna vrata, spodbuda ostaja na do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe, povečal pa se je priznani strošek na m² zamenjanega lesenega stavbnega pohištva. Višina spodbude pri izolaciji strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru je povečana na 12 evrov/m2, procentualno spodbuda ostane enaka. Pri izvedbi toplotne izolacije ni več pogoj predpisana minimalna debelina izolacijskega materiala, ampak je pogoj razmerje λ/d, ki je pri ukrepih fasade in strehe zaostreno glede na predhodni javni poziv. Vgradnja nekaterih lokalnih prezračevalnih naprav je ustrezna le v parih, sicer subvencija ostaja enaka. Ukrepi, ki zadevajo gradnjo ali celovito obnovo skoraj ničenergijskih stanovanjskih stavb so objavljeni v ločenem javnem pozivu (73SUB-sNESOB19).

Dodan nov ukrep za toplotno izolacijo tal
Spodbuda po novem javnem pozivu se lahko dodeli tudi za toplotno izolacijo tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo v starejši eno- ali dvostanovanjski stavbi. Pogoj je, da je razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) novovgrajene toplotne izolacije λ/d ≤ 0,280 W/(m2K). Pri navedenem izračunu razmerij se morebitne obstoječe izolacije ne upošteva.

Gradbeno dovoljenje ni več obvezna priloga
Pomembna novost postopka je, da gradbeno dovoljenje ni več obvezna priloga vloge na javni poziv, saj lahko vlagatelj namesto gradbenega dovoljenja predloži izpolnjeno Izjavo o legalnosti in namembnosti stanovanjske stavbe, ki jo podpiše pod kazensko in materialno odgovornostjo. Izjava je priloga razpisne dokumentacije, ki je dostopna na spletni strani Eko sklada. S podpisom izjave je hkrati z gradbenim dovoljenjem ukinjeno tudi Soglasje lastnika/solastnika in morebitna parcelacija. Pri oddaji vlog je potrebno biti pozoren na to, da mora biti pri nekaterih ukrepih gradbeno dovoljenje za gradnjo ali spremembo namembnosti izdano pred 1. julijem 2010, morebitna odločba o legalizaciji stanovanjske stavbe, zgrajene pred 1. julijem 2010, oziroma odločba o domnevi izdanega gradbenega in uporabnega dovoljenja po 118. členu GZ (za stavbe, zgrajene pred 31. decembrom 1967) pred izdajo odločbe po javnem pozivu.

Vloga mora biti do odločbe popolna
Vloga mora vsebovati vso predpisano dokumentacijo: obrazec Vloga, katerega priloga je tudi Izjava o legalnosti in namembnosti stanovanjske stavbe, račun, potrdilo o plačilu in fotografije, izvedene naložbe ter morebitne druge obvezne priloge, ki se nanašajo na posamezni ukrep. Ukinjena je namreč pogodba o izplačilu spodbude in subvencija se izplača na podlagi dokončne odločbe o dodelitvi spodbude, v predvidenem roku 60 dni od dokončnosti odločbe. Največ subvencij se sicer nanaša na vgradnjo novih kurilnih naprav, na lesno biomaso in toplotne črpalke, zato je pomembno, da se ob zamenjavi starih kurilnih naprav z novimi fotografira staro obstoječo kurilno napravo, kjer je iz fotografije razvidno, da je priključena na ogrevalni sistem. Prostor mora biti fotografiran tudi takoj po odstranitvi in pred morebitno prenovo prostora, priložiti je potrebno tudi fotografije nove kurilne naprave.

V septembru in oktobru bodo organizirana izobraževanja za izvajalce, občani pa lahko več informacij v zvezi z subvencijami najdejo na novi spletni strani ali se obrnejo na Eko sklad v času uradnih ur.

Maja Čadež