Hvaležna za vsako stranko posebej

22.4.2021

Roman in Katarina Bogataj z Gorenjega Brda gospodarita na več kot trideset hektarjev veliki kmetiji. Z dopolnilno dejavnostjo, predelavo mleka v mlečne izdelke in peko piškotov in potic, sta se začela ukvarjati že Romanova starša, Marija in Milan.

Roman, po izobrazbi avtomehanik, je kmetijo prevzel po očetovi smrti leta 2004, Katarina, ki se je priselila leta 2010, pa je doma ostala dve leti zatem. Po pridobljeni izobrazbi na upravni fakulteti je bila zaposlena v vrtcu. Ko je zbolela tašča in je imel drugi sin le tri mesece, je prevzela vodenje sirarne. 
"Dela ne zmanjka," priznata oba. "Poleg svoje zemlje imamo v najemu kar nekaj travnikov, redimo sedemdeset glav govedi, od tega od petintrideset do štirideset molznic, zraven pa še prašiče in kokoši." Vstajata kmalu po peti uri zjutraj, zaključujeta pozno zvečer. "Delo imamo porazdeljeno, Marija peče piškote in potice, Roman je zadolžen za kmetovanje, jaz delam v sirarni," pojasni Katarina, ki ravno v "enem šihtu" predela mleko v sir, preden ga pred zorenjem da še v slanico. 
V delu na kmetiji vidita več prednosti kot slabosti. "Delava skupaj, vidiva se več, kot če bi bila zaposlena drugje, otroci lahko ostanejo doma, če so bolni, laže jih razvoziva na interesne dejavnosti. Je pa res, da je to služba za 24 ur na dan in sedem dni v tednu, dopusta skorajda ni."

Največ povpraševanja po Tinčku 
Osrednjo dejavnost predstavlja predelava mleka v mlečne izdelke. Z dejavnostjo je začela Marija, ki se je izobraževala v tujini in izdelovala predvsem sire. Sedaj na mesec predelajo približno 25 tisoč litrov kravjega mleka. Izdelujejo poltrdi sir Tinček, ki je najbolj poznan in najbolje prodajan, tudi takega z dodatki (drobnjakom, poprom, česnom, čilijem, tartufi), pa sir Dimko, beli sir, sir za žar ter poltrdi kozji sir – za izdelavo tega mleko odkupujejo. 
Katarina je ponudbo dopolnila še z jogurti, izdeluje enajst različnih vrst probiotičnih jogurtov, grški jogurt in surovo maslo. Za vse izdelke imajo svojo lastno recepturo. Večino prodajajo po različnih trgovinah v Ljubljani, njeni okolici in po Gorenjskem, kjer so prisotni na treh sobotnih tržnicah: v Škofji Loki, Žireh in na Vrhniki, poznani so tudi v sosednjih Avstriji in Italiji. Srčiko poslovanja predstavlja njihova lastna trgovina Tinček na Trati v Škofji Loki, kjer poleg mlečnih in pekovskih izdelkov prodajajo še suhomesnate izdelke: salame, klobase ter ostalo suho meso, ki ga iz mesa doma vzrejenih živali predela Roman, v ponudbi pa so tudi izdelki in pridelki drugih slovenskih proizvajalcev. 

Nazaj k sonaravnemu kmetovanju 
Pojasnita, da že od vsega začetka izdelujejo povsem naravne izdelke brez dodatkov. Zavezana sta sonaravnemu kmetovanju, zato zelo skrbita za zdravje živali na kmetiji. Površin ne gnojita z umetnimi gnojili, govedo pa je večino časa na paši. Zaupata v poštenost in korektnost do strank in poslovnih partnerjev. "Zadovoljstvo stranke je največje plačilo za izdelek, ki ga narediš. Hvaležna sva za vsako našo stranko posebej, zaradi katerih naša kmetija raste in se veča še naprej." Po vseh njihovih izdelkih je bilo med krizo zaradi koronavirusa povpraševanja več. Tudi v prihodnje si bosta prizadevala obdržati visoko raven kakovosti, ponudbo pa še dopolniti.

Z novo sirarno v nove izzive
Zadnji dve leti so gradili novo sirarno na površini 350 kvadratnih metrov, v katero se bodo selili v mesecu dni. "Zelo se veselimo novih prostorov, saj smo v trenutnih kar zelo utesnjeni," priznata. Skupaj z novo opremo ter ogrevanjem na lesno biomaso ti pomenijo za mlada kmetovalca prihranek tako v denarju kot času. "Računam, da bom v sirarni do tri ure manj," olajšano povzame Katarina, ki skupaj z Romanom na Gorenjem Brdu ustvarja temelje za boljšo prihodnost vseh družinskih članov kmetije Par Petelin, predvsem njunih štirih fantov: desetletnega Jošta, osemletnega Tevža, petletnega Nika in enoinpolletnega Urha.

Damjana Peternelj

Fotogalerija