Iz naših knjižnic

6.2.2020

Svet brez knjig? Nepredstavljivo!

V mesecu, v katerem Slovenci praznujemo kulturni praznik, bi radi delili z vami besede, ki jih je zapisala lanskoletna častna pokroviteljica akcije Branju prijazna občina, Mojca Širok.

»Predstavljajte si svet brez knjig. Življenje brez knjig. Je takšna misel sploh predstavljiva? Jaz mislim, da ne. Za televizijo so govorili, da bo izpodrinila radio, za časopise, da jih bodo pokopali spletni portali, za knjige, natisnjene na papirju med dvema platnicama, da jih bo izpodrinil elektronski bralnik. A ne bi mogli biti dlje od resnice.
Drži, vsak nov razvoj je staremu prinesel udarec, tako kot vsaka novost predrugači tisto, kar je bilo prej. A ne verjamem, da bi kdaj zares pristala na smetišču zgodovine. Bralna kultura, ki jo imamo v Sloveniji, čeprav se nam včasih zdi, da nam statistike govorijo drugače, je zavidljiva.
Dolgo sem živela zunaj Slovenije in le redke države se lahko ponašajo s tako bogatimi bralnimi hrami, kot so naše knjižnice, in tako globoko zakoreninjeno navado, kot je naša, da jih redno obiskujemo.

Po izidu moje zadnje knjige, kriminalnega romana Pogodba, sem v letu dni obiskala več kot 30 knjižnic po vsej Sloveniji. Kar sem videla, me je ganilo, predvsem pa utrdilo v prepričanju, da v takšnem okolju knjiga – v papirnati, elektronski ali zvočni obliki – ne bo nikoli postala predmet pozabe v zaprašeni škatli stran od oči. Ker vi ne boste dovolili. Ker mi ne bomo dovolili. Mi vsi, ki imamo radi knjige.
Želim si, da bi se vsa ta čudovita energija, ki jo skrbniki in čuvaji knjig poklanjajo ne le knjigam, pač pa predvsem tistim, ki knjige iščejo, ta topla, zanosna energija, ki jo začutiš v čisto vsaki knjižnici v še tako majhnem slovenskem kraju, lahko razlila čez meje bralnih hramov v druge slovenske ustanove, predvsem gospodarske in politične. Morda bi lahko naredila čudeže.
Čudeže, kot jih vsak dan, ko nekdo prestopi vrata knjižnice in se za trenutek izgubi v iskanju drugega sveta, dela za vse nas.«
(V Bruslju, 25. 11. 2019, Mojca Širok, častna pokroviteljica projekta Branju prijazna občina, ki ga izvajajo Združenje splošnih knjižnic, Ministrstvo za kulturo in Skupnost občin Slovenije.)

Zaposleni Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka vam želimo lep in bogat kulturni (Prešernov) dan. Odprite knjigo in preberite nekaj vrstic, morda strani, lahko preberete tudi celo knjigo. Pojdite na sprehod z družino, prijatelji, na predstavo ali v muzej ter bodite ob tem srečni. V vsakem primeru boste naredili nekaj zase.
Zavedajmo se pomena kulture, ki ni le ena prvinskih človeških potreb, temveč tisti univerzalni medij, ki že tisočletja povezuje naše največje vrednote.

Knjižničarka Bernarda Buh