Iz OŠ Ivana Tavčarja

26.3.2020

Vse na P: pouk, pohodi, pust, praznik, počitnice …

V dveh mesecih se je na OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas dogajalo marsikaj. Poleg rednega pouka po urniku so se vrstile šole v naravi, kulturni, športni in tehnični dnevi, tekmovanja in pustovanje, vmes pa težko pričakovane zimske počitnice in začetek drugega polletja.

Učenci 6. razreda so se od 20. do 24. januarja urili v smučarskih veščinah na Črnem vrhu. Nastanjeni so bili v hotelu v Cerknem, kjer so izkoristili tudi možnost plavanja v bazenu.
Istočasno so bili sedmošolci v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Murski Soboti. V petih dnevih so izvedli pester in poučen program. Na interaktivni način so spoznavali znamenitosti Murske Sobote. Posebno doživetje je bil obisk Expana – potovanje skozi prostor in čas s pomočjo 3D-projekcije. Opazovali so praživali, vulkane, razne vremenske razmere in Panonsko morje. Sprehodili so se v romsko vas in se učili cirkuških spretnosti. Spoznavali so prekmursko narečje, pekli prekmursko pletenico – perece, vadili orientacijo in lokostrelstvo, na dnevnih in nočnih pohodih opazovali prekmursko ravnico in se s kolesi popeljali do Soboškega jezera. Na poti domov so se ustavili v vasici Grad na Goričkem in si ogledali Vulkanijo ter največji grad na Slovenskem.
30. januarja je planinski krožek organiziral nočni pohod na Javorč. Z 31. januarjem se je končalo prvo ocenjevalno obdobje, saj so učenci po konferenci odnesli domov obvestilo o ocenah. 6. februarja so imeli učenci prve triade kulturni dan v Žireh. Ogledali so si prazgodovinsko nogometno komedijo Jamski človek, proizvodnjo v tovarni Alpina in na hitro še žirovski muzej.

Športno in drugače obarvani dnevi
14. februarja so učenci 7. in 8. razreda imeli zimski športni dan: nekateri so smučali na Črnem vrhu, drugi pa so šli na jutranji pohod do Žabje vasi, nato pa na drsanje v Ledeno dvorano v Kranj. Devetošolci so imeli dva informativna dneva, na katerih so lahko spoznavali srednje šole, kar jim bo pomagalo pri izbiri naslednje stopnje izobraževanja. Sledile so težko pričakovane zimske počitnice; nekateri so ostali doma, redki so počitnikovali v turističnih središčih ali odšli na potovanje, kjer so občutili ukrepe zaradi koronavirusa.
Od 17. do 22. februarja so bile za vzhodni del države zimske počitnice. Učitelji so organizirali ustvarjalne in športne delavnice.
Pustni torek je bil vesel predvsem za učence na razredni stopnji. Pogovarjali so se o pustu in ljudskih običajih, ki so značilni za različne kraje po Sloveniji in po svetu. Ogledali so si fotografije različnih mask. Učili so se pesmi na temo pusta. Izdelovali so maske kurenta, ki so jih razstavili pred učilnicami prvih razredov. Zadnjo uro so v telovadnici predstavili maske, nato pa veselo zaplesali.
Devetošolci so 27. februarja drsali v Kranju in se peš sprehodili iz Žabje vasi v Gorenjo vas. Smučanje je zaradi nezanesljivega vremena odpadlo. Sedmošolci pa so se celo dopoldne poučevali o varni rabi interneta. Za prvošolce se je začel tečaj plavanja.
V dveh mesecih so se zvrstila tekmovanja iz kemije, fizike, kresničke in francoščine. Dobre rezultate so dosegli tudi naši športniki. 13. februarja je v Škofji Loki potekalo medobčinsko prvenstvo v košarki, na katerem so mlajši dečki dosegli 2. mesto. 24. februarja je bilo na naši šoli organizirano gorenjsko prvenstvo v badmintonu.

Ustvarjalne zimske počitnice
Od 17. do 22. februarja, v času zimskih počitnic, prostori na OŠ Ivana Tavčarja niso samevali. V njih so se vrstile ustvarjalne in športne delavnice. Učitelji so poskrbeli, da predvsem najmlajši šolarji niso bili dopoldne sami doma, priklopljeni na pametne napravice, ampak so ustvarjali in se družili s prijatelji.
Na počitniških delavnicah so se učenci družili ob družabnih igrah (človek ne jezi se, activity, twister, izgubljeni zaklad, potapljanje ladjic, štiri v vrsto, tik tak bum, vislice, karte ...).
Ukvarjali so se s papirnim gledališčem kamišibaj (kami – papir; šibaj – gledališče), kako to gledališče izgleda in kakšne predstave lahko z njim naredijo. Potem so si ogledali igrico po ruski ljudski pravljici Zajček in repa, ki jo je učiteljica pripovedovala ob risbah in jo popestrila s petjem in igranjem na kitaro. Nato so se učenci sami preizkusili v izdelavi senčnih lutk in igranju. V času, ki ga za izdelavo takih predstav ni bilo veliko, so učenci izpeljali čudovite nastope in uživali tudi kot gledalci ob gledanju Rdeče kapice, Babice Zime, Petra Klepca ...
Učenci razredne stopnje so na slikarski delavnici ustvarjali svoje domišljijske gradove. Na papir višje gramature so najprej narisali skico z voščenkami, nato pa so svoj grad naslikali z osnovnimi tempera barvami. Ob risanju so se sprostili, obenem pa razvijali veščino slikanja z mešanjem primarnih barv in ustvarjanjem pestre palete barvnih odtenkov.
Slikali so s »spretnimi prstki«. Ustvarjali so strahce za pusta ter igrali zabavne športne igre z različnimi športnimi rekviziti.
Poleg družabnih iger v telovadnici so izvajali različne igre z žogo (med dvema ognjema, košarka, nogomet, hokej s copati, floorball ...), šli na pohod do Žabje vasi in nazaj, sodelovali pri košarki in drugih športnih igrah. Rdeča nit vseh športnih delavnic so bili sprostitev, igranje in zabava, s čimer je bilo skupaj z gibanjem poskrbljeno za zdrav in aktiven način preživljanja počitnic.

Novinarski krožek

Fotogalerija