Izvedli prvi tekmi FIS v svoji zgodovini

25.3.2021

Smučarski klub Poljane je konec januarja v Kranjski Gori na progi Vitranc izvedel prvi dve tekmi Mednarodne smučarske zveze (FIS) v zgodovini kluba, ki predstavljata novo prelomnico v delovanju kluba. Prepoznavnost kluba tako ne raste le zaradi dobrih uvrstitev njihovih tekmovalcev, ampak tudi zaradi dobrih izvedb tekem.

Izvedba tekmovanj FIS, na katerih so sodelovali tekmovalci reprezentanc iz Avstrije, Nemčije, Italije, Rusije, Hrvaške, Japonske, Norveške in Slovenije, je zelo zahtevna, svoje pa so k temu pridali še hud mraz in zahtevni pogoji na progi. "Vsi, ki so ta dva dneva pomagali pri izvedbi tekme, so svojo funkcijo opravili profesionalno in brez napak. Tudi tekmovalci in njihovi trenerji so tekmi ocenili kot odlični in izvedeni na visokem nivoju, kar nam pomeni zelo veliko, saj smo tokrat prvič izvedli FIS-tekmi," je dejal predsednik SK Poljane Pavel Logar. Poudaril je še, da to dviguje ugled kluba in predstavlja pomembno prelomnico v njegovem delovanju, saj so mu zdaj odprta vrata za izvedbo še drugih mednarodnih tekmovanj v tem rangu. 

In kaj pravzaprav pomeni izvedba tovrstnega tekmovanja? "FIS-tekma mora biti izvedena po pravilih te mednarodne smučarske organizacije, saj na njej tekmovalci zbirajo točke, s katerimi se nato rangirajo in napredujejo po kategorijah. Tako tekmovalci kot njihovi trenerji budno spremljajo, da vse poteka po pravilih, da je proga med tekmo dobro očiščena, da ni drugih nepravilnosti itd.," je pojasnil Logar.

Sicer so člani Smučarskega kluba (SK) Poljane že drugo leto zapored pomagali urejati tudi progo na tekmovanju za Zlato lisico, sredi februarja pa so v težkih vremenskih pogojih že tradicionalno izvedli tudi tridnevni pokal FIS Masters Cup, ki se ga je udeležilo več kot osemdeset tekmovalcev iz desetih držav. "Naši člani so pripravljeni priskočiti na pomoč in prispevati po svojih najboljših močeh, da tekmovanja, ki jih prevzamemo v izvedbo, potekajo brez zapletov in na najvišji možni ravni. Ni vedno lahko, a delujemo uigrano," je zaključil Logar. Pohvale za izvedbo tekmovanja "mastersov" so z vseh strani prihajale tudi tokrat, tudi na primer od desetčlanske ekipe iz francoskega Chamonixa. To sezono je bila sicer zaradi vseh omejitev in priporočil za zajezitev širjenja covida-19 organizacija in izvedba tekmovanj še večji izziv.

Prvič tudi na Pokalu Vitranc
Prav zaradi prepoznavnosti in dobrih referenc je bil SK Poljane letos prvič povabljen tudi na pomoč pri organizaciji Pokala Vitranc, ki je potekal 13. in 14. marca, kar si v klubu prav tako štejejo kot veliko priznanje. Sicer je organizacija tekmovanj in njihova izvedba za smučarski klub izredno pomembna, saj to predstavlja enega od glavnih virov prihodkov kluba. Obenem se v klubu zahvaljujejo vsem sponzorjem in podpornikom, da jim je kljub epidemiji tudi z njihovo pomočjo uspelo v veliki meri izpolniti zastavljen program dela.

Tina Dolenc