Kljub skromnejšemu programu izjemen obisk

22.9.2022

Turistično društvo Slajka Hotavlje je letos po dveh z dogodki skromnejših letih ob prazniku svetega Lovrenca spet pripravilo tradicionalno prireditev Semanji dan v obširnejši dvodnevni izvedbi.

Semanjega dneva se je na soboto, 13., in nedeljo, 14. avgusta, udeležilo več kot dva tisoč ljudi, so povedali v društvu. Zaradi poznega začetka organizacije dogodka – saj niso vedeli, ali ga bo mogoče izpeljati – so se odločili, da na soboto kulturnega programa z igro z domačimi igralci ter nastopom ene od zborovskih skupin na večeru slovenskih podoknic, kot so ga obiskovalci navajeni, ne pripravijo. Na soboto so tako domačini in drugi obiskovalci uživali na veselici s Prebrisanimi muzikanti, na nedeljo pa so se Hotaveljci na čast vaškega zavetnika zbrali pri maši, po kateri je bila na Šinkovcovem travniku pogostitev.

»Semanji dan je uspel tako, kot smo si želeli. Največ so pri tem pripomogli obiskovalci, ki jih je vsako leto veliko, nas podpirajo in nam pomagajo pri organizaciji dogodka. Obširnejši kulturni program pa pripravljamo za drugo leto,« je pojasnil Metod Buh, ki je tudi novi predsednik društva, saj se je ekipa na čelu turističnega društva letos zelo spremenila. »V društvo je prišlo veliko mladine, ki je zelo zagnana, vsi so pripravljeni pomagati pri takih dogodkih,« je povedal Buh, ki z društvom začenja novo polstoletno zgodbo, saj so leta 2020 praznovali 50 let. Posebnega praznovanja ob jubileju zaradi epidemioloških razmer niso pripravili, so pa lani na sejemsko nedeljo predstavili ob tej priložnosti izdani zbornik.

Damjana Peternelj